Josip Kvesić i Goran Zakarić najveće su pobjede Želje nad Širokim
Kvesić i Zakarić došli su u Željezničar da steknu konačnu afirmaciju

Uoči svojevrsnog bh. klasika

Josip Kvesić i Goran Zakarić najveće su pobjede Želje nad Širokim · Kolumna

Historija okršaja Željezničara i Širokog Brijega od od ovog duela čini svojevrsni bh. fudbalski klasik. Nekako najzdravije rivalstvo, sve drugo su derbiji zasnovani na rijekama emocija...

Interesantno je bilo pojašnjenje odnosa od strane jednog Širokobriježanina za vrijeme objeda grupice novinara koja je predahnula od puta iz Sarajeva ka Širokom, priuštivši u renomiranim "Udovicama" slasan janjeći domjenak.

Pričao je čovjek tada, negdje oko 2006. (igralo se polufinale Kupa, a Želji je to bila najbiliža prilika da uzme ikakav trofej nakon nekoliko besmislenih godina) da u Širokom sve ozbiljne kompanije rade u interesu košarkaškog i nogometnog kluba. Svi su usredsređeni da imaju respektabilne sportske kolektive. Stadion i dvorana Pecara izgrađeni su zajedničkim novcem...

"Vjerujte veće je rivalstvo između Širokog i Zrinjskog nego između Širokog i sarajevskih klubova, oni nama ništa ne predstavljaju. Ovi kad dođu, to je haos", pričao je tada interesantan poduzetnik.

U posljednje vrijeme još je izraženije rivalstvo hercegovačkih sportskih kolektiva. Pozadina rivalstva Sarajeva i Širokog druge je prirode i kumovalo joj je ubistvo Vedrana Puljića. Sarajevo i Zrinjski nisu puno puta odlučivali o mnogo čemu u međusobnim duelima, pa sudar Želje i Širokog dođe nekako kao najzdravije rivalstvo od svih timova "četvorke". mIzuzimajući gradski derbi, koji je "baška".

Široki je u tim duelima na terenu izvojevao najupečatljiviji trijumf, 31. maja 2003. Plavi su otišli u Široki po titulu, u posljednjem kolu prvenstva. Nikad u historiji Široki nije ugostio više protivničkih navijača, ali Ricardo Baiano ražalostio je njih 3.500 i još desetine hiljada koji su ostali svojim kućama.

Široki Brijeg je Želji nanio i jedan od najvećih poraza na njegovom terenu, prije nekoliko godina bilo je 0:3 na Grbavici. Nekoliko puta Široki je bio koban za Želju i u Kupu. Jedna od također blještavijih utakmica s naših terena je finale 2013. kada je tim s Grbavice propustio duplirati duplu krunu. Šaban Pehilj je zabio rijetko viđen gol u finišu za 1:1, ali su penali ostavili pehar na Pecari.

Željezničar je međutim ostvarivao značajnije pobjede u operativno-menadžerskom smislu. Premda nije bilo mnogo igrača koji su prelazili iz jednog kluba u drugi, Željo je za nijansu bolji.

Veliki je korak za "čovječanstvo" bio dolazak Dalibora Šilića u Želju. Ostavio je solidan trag današnji sportski direktor Širokog na Grbavici. A u Široki je otišao upravo s Grbavice i tu završio karijeru. Mnogi su bili iznenađeni Šilićevim neigranjem protiv Newcastlea 2002. pa su pitali tadašnjeg trenera Amara Osima što on ne igra, a ovaj je odgovorio zato što ne može igrati 12 igrača.

Šilić se ne može nazvati Željinim djetetom, da bi njegov prelazak bio dramatičam, kao što se ne može reći ni za Alena Bajkušu, aktera te utakmice iz 2003. kada je Široki zaustavio Želju da osvoji titulu.

Dva igrača su međutim posljednjih godina iz Širokog došla u Željezničar da steknu afirmaciju. Josip Kvesić i Goran Zakarić, možda dvije najveće pobjede Želje nad Širokim.

Zakarić je danas ponajbolji igrač sarajevskog tima, koji doprinosi i kvalitetom, a vjerovatno će i budućim transferom. Isti je slučaj bio sa Kvesićem koji je dijete Širokog i povratnik u Široki.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kvesić je u Želji postao najbolji lijevi bek lige, reprezentativac, apsolutni ljubimac Manijaka, čovjek besprijekornog odgoja koji je imao samo jednu nesreću, u prelomnom trenutku doživio je zastrašujuću povredu zbog čega je njegova karijera krenula naniže. Želji je doprinio i igračkim kvalitetama i obeštećenjem od 200.000 eura kada je 2015. otišao u Antaliju.

Kvesić je bio jedna od opcija za povratak na Grbavicu i ove zime, ali se stručni štab odlučio za Adija Mehremića, pa iako nije ponovo u plavom jatu, najmanje što zaslužuje u sutrašnjem novom okršaju Želje i Širokog jeste aplauz prisutnih.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Joks
Čuliću, Čuliću! citat: "Historija okršaja Željezničara i Širokog Brijega od od ovog duela čini svojevrsni bh. fudbalski klasik. " bh.fudbalski 'klasik' je bio, jeste i biće isključivo susreti-utakmice između Sarajeva i Željezničara, sve ostalo je šaša...
6 9
Mesa.Sabanadzovic
Ouuuu saban pehilj pa zar je proslo skoro pet godina
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi