Joventut slavio pobjedu, Kuzmić postigao pet poena

Peto kolo ACB lige

Joventut slavio pobjedu, Kuzmić postigao pet poena

Sinoć su odigrane tri utakmice u okviru petog kola španske ACB lige. Estudiantes je u odličnoj utakmici savladao Valenciju, pa je tako Real Madrid sada jedina neporažena ekipa u ligi. 

Estudiantes i Valencia ponudili su nam odličan susret u sjajnoj atmosferi, a na kraju je uspješniji bio domaćin, rezultatom 85:82. Valladolid našeg Nedžada Sinanovića nije mogao do trijumfa, protiv sjajne momčadi Bilbaa, gosti su slavili 76:70. Blusens Monbus nije imao previše problema protiv Cajasola, koji nakon pet kola ima samo jednu pobjedu. Slavili su domaćini ubjedljivo, 82:61. 

 

Gran Canaria - Zaragoza 74:56

 

Duel dvije ekipe koje nakon četiri kola imaju polovičan učinak. Domaćin će probati iskoristiti prednost domaćeg terena da dođe do pozitivnog omjera. Gosti su prošli vikend limitirani na svega 50 poena u susretu sa Barcelonom, pa su ovaj put željeti da se prikažu u dobrom svijetlu. Gran Canaria nije najbolje otvorila susret, a gosti su to uspjeli iskoristiti i nakon prve četvrtine na odmor otići sa deset poena prednosti. Uspio je domaćin smanjiti prednost u drugoj četvrtini i na poluvrijeme otići sa minus dva, a rezultat je glasio 30:28 za goste.

 

Drugo poluvrijeme donosi igru koš za koš, pa domaćini u vjerovatno rezultatski najinteresantnijoj utakmici ovog popodneva u ACB ligi, imaju četiri poena prednosti, prije posljednje četvrtine. Početkom zadnjeg dijela igre domaćin dolazi do dvocifrene prednosti i riješava pitanje pobjednika u ovom susretu. Konačni rezultat bio je 74:56. Najbolji u domaćoj ekipi bio je Ryan Toolson sa 17 poena, dok je kod gostiju Llompart postigao 13. 

 

Barcelona - Canarias 100:75

 

Barcelona je nakon lošeg početka sezone vezala dvije pobjede i sada ima omjer 2-2. Gosti ne znaju za pobjedu još uvijek, a do nje će teško u Kataloniji. Sve osim pobjede Barcelone u ovom susretu bilo bi iznenađenje. Canarias je još jednom sjajno otvorio utakmicu, nakon što su gosti prošli vikend dobro namučili Madriđane, sada su pružili sjajan otpor i Barceloni. Nevjerovatno je da su gosti za dest minuta igre postigli 24 poena i ovaj dio igre riješili u svoju korist jednim poenom prednosti. Sve do sredine druge četvrtine gosti su igrali sjajno i imali prednost, ali Barsa ipak na tri minute prije kraja prvog poluvremena dolazi do plus pet i na odmor odlazi sa prednošću 48:42.

 

Nastavila je Barcelona u drugom poluvremenu tamo gdje je stala u prvom, a nakon pet minuta igre u ovom dijelu, Barsa ima devet poena prednosti. Do kraja treće četvrtine ta prednost je samo nastavila rasti, pa je domaćin nakon ovog dijela igre imao prednost 79:62. Barcelona je na kraju slavila pobjedu 100:75. Najefikasniji u domaćoj ekipi bio je Navarro sa 21 poenom, dok je Tomić postigao 19. Kod gostiju bolji od ostalih bio je Levi Rost sa 18 postignutih poena.  

 

Lagun Aro - Fuenlabrada 75:86

 

Jedna od dvije ekipe će nakon ovog susreta imati jednu pobjedu na kontu, dok će košarkaši druge i peti put ove sezone sa terena izaći pognutih glava. Duel dvije ekipe koje su u prva četiri kola upisale isto toliko poraza. Lagun Aro je očajno otvorio ovaj susret, a domaćin je u prvoj četvrtini postigao samo devet poena. Nakon deset minuta igre gosti su imali prednost, 22:9. U drugoj četvrtini igra koš za koš, sve do posljednje dvije minute, kada gosti još jednom serijom odlaze na maksimalnih plus 19. Rezultat na poluvremenu bio je 50:34 za Fuenlabradu. 

 

Fuenlabrada nastavlja sa odličnom igrom, a domaćin ne može do koša prve tri minute u drugom poluvremenu, pa se razlika gostiju popela i na 22 poena. Pobjeda gostiju nije došla u pitanje ni u posljednjoj četvrtini, pa je susret završen rezultatom 86:75. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Gladyr sa 20 poena, dok je kod domaćina Diez postigao 17. 

 

Unicaja - Manresa 88:70

 

Od momčadi Jasmina Repeše ove sezone se mnogo očekuje. Domaćini igraju na principu toplo-hladno ove sezone, ali na njihovu sreću to se nije previše odrazilo na rezultate. Skupila je Unicaja tri pobjede u četiri kola, a sve osim pobjede i danas, bilo bi iznenađenje. Manresa je jedna, od četiri ekipe koje nisu slavile do sada u ACB ligi. Unicaja je već nakon deset minuta igre stavila gostima do znanja da želi pobjedu u ovome susretu. Vodio je domaćin nakon prve četvrtine rezultatom 30:16. U nastavku ista slika. Unicaja je mnogo bolja ekipa i na poluvrijeme Repešini izabranici odlaze sa prednošću 55:36.

 

Nakon ubjedljivog vodstva u prvom poluvremenu, jedino pitanje na koje je trebalo odgovoriti u drugom, jeste, sa kolikom razlikom će domaćin slaviti pobjedu. Unicaja je na kraju savladala Manresu rezultatom 88:70. Najefikasniji kod domaćina bio je Zoran Dragić sa 20 poena, dok je Williams ubacio 15. Kod gostiju istakao se Salva Arco sa 19. 

 

Joventut - Murcia 92:70

 

Još jedan duel ekipa koje imaju polovičan učinak u prva četiri kola ACB lige. Joventut nije jak kao prethodnih sezona, a ekipa Ognjena Kuzmića bit će zadovoljna ukoliko izbori doigravanje. Murcia je neugodan protivnik koji je u Badalonu došao da se nadigrava. Joventut je bolje otvorio meč i kontrolisao prednost cijelim tokom prve četvrtine, a nakon deset minuta igre rezultat je bio 21:13. Joventut u nastavku prvog poluvremena samo povećava svoju prednost, a nakon 15 minuta igre prednost domaćina iznosila je 17 poena. Joventut nije dozvolio Murciji da ugrozi prednost i na poluvrijeme odlazi sa rezultatom 49:34. 

 

U nastavku Joventut uspjeva da zadrži prednost i dođe do zaslužene pobjede. Gosti nisu mogli do treće pobjede u Badaloni, a Joventut je pokazao da se na njih ipak mora računati. Konačni rezultat bio je 92:70. Ognjen Kuzmić postigao je pet poena, a najefikasniji u momčadi Joventuta bio je Ehambe sa 17 poena. Kod gostiju 15 je postigao Lewis. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.