Jović iz grada "ljepote i čarolije": U Egiptu moj najveći trenerski izazov

Jović iz grada "ljepote i čarolije": U Egiptu moj najveći trenerski izazov · Intervju

A. Beganović

Jedan od najtrofejnijih bosanskohercegovačkih fudbalskih stručnjaka, Dragan Jović, prije par dana potpisao je ugovor sa egipatskih Ismailyjem.

Iskusni 57-godišnji bosanskohercegovački stručnjak trenersku karijeru počeo je u Travniku, a potom ga je trenerski put odveo u Posušje. Zatim preuzima Zrinjski s kojim osvaja prvenstvo i Kup naše zemlje, a u Bosni i Hercegovini je vodio još Zvijezdu iz Gradačca, Sarajevo i Borac iz Banja Luke.

Svoje prvo i jedino trenersko iskustvo van granica naše zemlje imao je u Angoli gdje je sa mnogo uspjeha vodio Primeiro de Agosto s kojim je osvojio tri prvenstva, dva kupa i jedan Superkup.

Njegovi dobri rezultati sa ovim afričkim klubom nisu ostali nezapaženi, pa nije iznenađenje što je dobio ponudu iz najjače afričke lige. Njegova nova destinacija je Egipat, odnosno FC Ismaily iz Ismailije, grada "ljepote i čarolije" smještenog na zapadnoj obali Sueskog kanala.

Gospodine Jović, pred vama je nova trenerska avantura. Kako je zapravo došlo do vašeg angažmana u FC Ismaily?

"Slučajno, sasvim slučajno. Kontaktirali su me neki momci, klubu je trebao iskusan stručnjak. Prihvatio sam ponudu i evo me već par dana u Ismailiju.

Oglasi

Klub nije prvenstvo otvorio na najbolji način, a trenere mijenjaju kao na traci.

"Upravo tako, peti sam trener u devet kola. Poznato je da klubovi na ovom području nisu baš strpljivi. Dogovorio sam saradnju do kraja sezone, pa ćemo vidjeti dokad će trajati. Naravno, ima tu i opcija pridužetka saradnje ukoliko obje strane budu zadovoljne, no ne želim toliko gledati unaprijed."

Kakve su ambicje kluba?

"Vidite, na početku sezone su željeli napasti samo vrh, ugrozoiti klubove iz Kaira, Zamalek i Al Ahly. Međutim, nisu dobro otvorili sezonu, pa su sada malo realniji. Neki cilj je sredina tabele, izbjeći borbu za ostanak u eliti". A, onda naredne sezone napasti mjesta koja vode u afričku Ligu prvaka".

Već nekoliko dana ste u Ismailiji, kako vam se sviđa grad i kakvu ste u ruke dobili ekipu?

Oglasi

"Grad je perfektan, nije velik, sa okolinom možda oko milion stanovnika, ali mirno je. Može se lijepo živjeti, prošetati gradom koji je doista prelijep. Odradili smo nekoliko treninga i ekipa je po mom mišljenju dosta kvalitetna. Gledao sam posljednji meč protiv Pyramidsa koji je završio 1:1. Sjajna utakmica, a moji izabranici su odigrali dosta dobro".

U Angolu ste radili sa Nedžadom Selimovićem, kasnije vam se priključio i Nermin Bašić, a u Egipat je s vama došao Dževad Šarić. Ne zaboravljate trenere iz Bosne i Hercegovine.

"Želio sam da i u Egipat sa mnom krene Selimović, međutim on ima druge planove. Zahvalio mi se na pozivu. Sada smo tu ja i Šarić, koji će biti čovjek zadužen za fizičku spremu igrača, a sa nama u stručnom štabu je i nekoliko domaćih stručnjaka".

Kako se sporazumjevate na treninzima, zapravo koliki je hendikep treneru to što ne govori isti jezik kao njegovi izabranici?

"Uglavnom se služimo engleskim jezikom, a vjerujte da je to veliki hendikep za trenera. Zato sam u Angoli želio što prije da naučim portugalski. Recimo, na treningu se često gubi intenzitet jer treba zaustaviti akciju, objasniti šta se traži, pa onda dok prevodioc to prenese igračima. Nije baš jednostavno."

Oglasi

Vaš novi klub je u svojoj historiji imao sjajnih trenutaka. Tri puta su bili prvaci Egipta, čak su bili i afrički klupski pravaci. Istraživajući, došao sam do podatka da su jedan od najpopularniji egipatskih klubova.

"Imaju slavnu historiju, uskoro će proslaviti i 100. rođendan. Kažu mi da imaju najbolje navijače koji prave nevjerovatnu atmosferu. Nažalost, zbog pandemije nema publike na stadionu, no koliko sam čuo, kada se igraju domaće utakmice, atmosfera se dovodi do usijanja. Imaju oko dva miliona navijača u Egiptu i mislim da to dovoljno govori o svemu".

Sigurno ste pogledali neke utakmice iz prvenstva. Kakav fudbal se igra u Egiptu?

"Gledao sam naravno i mogu vam reći da se igra napadački fudbal. Nema ovdje tika-taka fudbala, samo brzo i okomito. Lopta stalno ide naprije, no ni ne čudi me to. Igrači imaju predispozicije za takvu igru, brzi su, ekplozivni, ali i mnogo kreativni. To sam uočio na par treninga koje sam odradio".

Je li ovo vaš najveći trenerski izazov?

"Kada se osvrnem na svoju trenersku prošlost mogu reći da jeste. Egipatska liga je najača liga u Africi, uveden je i VAR. Nema dileme, moj najveći trenerski izazov je moj novi klub"

I za kraj, pratite li dešavanja u Premijer ligi?

"Pratim koliko stignem. Iskreno, malo manje gledam utakmice, ali putem medija pratim šta se dešava. Mislim da prvenstvo neće biti uzbudljivo po pitanju prvaka jer Sarajevo ima lijepu bodovnu prednost, a i najbolju ekipu. Biće mnogo uzbudljivije u borbi za Evropu i ostanak".

Promo

Top Komentari

Ade1987
Cuj peti trener u 9 odigrani kola, nećeš ti ni kofere raspakovati daće ti otkaz ali volio bi da uspiješ
0 2
K79
Sretno !
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi