Jović uz mnoštvo trofeja napustio Angolu: Planirali smo ostati samo godinu...

Sa kolegom Selimovićem osvojio sve što se može osvojiti

Jović uz mnoštvo trofeja napustio Angolu: Planirali smo ostati samo godinu... · Intervju

S. Mlaćo

Bh. trenerski dvojac Dragan Jović i Nedžad Selimović odlučio je napustiti Angolu, tačnije klub Primeiro de Augusto. 

Ovaj dvojac je u Angoli osvojio sve što se može osvojiti i pobrao simpatije armije navijača, a kada su u sezoni 2013/14 otišli u Angolu nisu ni mogli zamisliti da će ostati do ljeta 2020. godine.

Ipak, išlo je ih sjajno iz sezonu u sezonu, trofeji su se nizali kao na traci, no sada je došao kraj avanture koju će sigurno dugo pamtiti. Zasićenje i želja za odmorom su prevagnuli. Jović se iz Austrije danas javio za SportSport.ba.

"Došlo je do zasićenja. U klubu su htjeli da nastavimo saradnju i dalje, ali poslije toliko godina ja i kolega Nedžad Selimović smo odlučili da se vratimo kući. Nermin Bašić i Bojan Šiljegović su još u dilemi da li će ostati, u klubu su zadovoljni njihovim radom i sve zavisi od njih", priča Jović na početku razgovora.

Kada su dolazili u Angolu plan je bio jasan.

"Nismo se naravno nadali da ćemo toliko ostati. Plan je bio godinu. Ipak, adaptirali smo se dobro, krenuli su rezultati i išla je sezona za sezonom. Tako smo i ostali sve do evo sada".

Priznaje da je naučio mnogo toga u Angoli. Novi način života, nova iskustva, ali u trenerskom smislu. U ovu zemlji pokušavaju se 'probiti' mnogi renomirani stručnjaci, te sam nogomet napreduje.

"Sigurno da smo naučili puno toga. Riješio sam se i predrasuda vezano za to afričko podneblje. Upoznao sam divne ljude, ne samo moje saradnike, nego sve ljude s kojima sam radio dole i bili su svi sjajni u svakom pogledu. Susretao sam se i sa drugim stilovima, uglavnom dole rade portugalski treneri, a oni su cijenjeni u svijetu. I taj njihov rad mi je bio dostupan da da se upoznam i vidim kako oni funkcionišu".

Navijači u Angoli su posebna priča. Slike Jovića na njihovim ramenima su posebna priča.

"Navijači su jako emotivni. Kada imate rezultate to je euforija, a kada nemate to je prava tragedija. Bili su nam podrška, kako kući, tako i na strani. Primeiro de Augusto je najveći klub, navijači dolaze na sve utakmice i to naravno puno znači".

Priznaje da su trenutno svi njegovi planovi vezani za odmor.

"Plan je svakako odmoriti se. U trenerskom poslu nikad se ne zna, pogotovo sada zbog pandemije koronavirusa".

Povratak iz Angole kući nije bio nimalo lagan zbog cjelokupne situacije sa koronavirusom. Jović je otišao za Austriju, dok je Selimović stigao u svoj Travnik.

"Zaista je povratak bio mnogo komplikovan. Vraćali smo se preko Portugala, pa Frankfurt... Ja sam otišao za Austriju, Selimović za BiH, te nije bilo nimalo lako. Trebalo je to organizovati u ovo vrijeme kada svi imaju neke zabrane i mjere. Moram se ipak zahvaliti ljudima koji su nam posebno pomogli da dođemo kućama. Tu ću izdvojiti članove Izvršnog odbora NS BiH Ivana Beusa i Nurdina Peštalića, uposlenicu NS BiH Maju Delahmetović, te Irfana Redžepagića i Ferida Mušića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Zaista su nam puno pomogli".

Priznaje da je pratio stanje u Premijer ligi. Da li je odluka o prekidu pogrešna ili?

"Očekivao sam da će se nastaviti, ali vidim da poslije popuštanja mjera dolazi do novih slučajeva, te sam mišljenja da je odluka ispravna, iako se naravno neki neće složiti. Koristim priliku da FK Sarajevo čestitam na tituli".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U proteklom periodu povezivali ste se upravo sa bordo timom, a onda je na mjesto trenera stigao Vinko Marinović i osvojio naslov prvaka.

"Nismo imao kontakte sa Sarajevom, sve su to bile špekulacije. Ljudi koji vode FK Sarajevo uradili su pravu stvar dovođenjem Vinka Marinovića i to je sada i potvrđeno. Sa Vinkom sam radio u Borcu i bilo mi je jasno da se radi o odličnom stručnjaku, što je i potvrdio", kazao je na kraju razgovora za SportSport.ba bh. trenerski stručnjak Dragan Jović.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Denchi
E Borac da ima pameti njega bi uzeli, kakav gospodin i strasan trener
10 0
FighterIXI
Čekamo te gospodine Joviću na Gradskom stadionu! Iz Borca ste otišli i napravili čudo u inostranstvu sad je vrijeme da pravimo čudo u PL i LE. Srećan povratak u Borac!
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi