Juniori ostvarili plasman u A diviziju

Veliki uspjeh naše reprezentacije

Juniori ostvarili plasman u A diviziju

Midhat Šljivak

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je u polufinalnom susretu Evropskog prvenstva B divizije reprezentaciju Engleske rezultatom  64:63 čime su izabranici Nenada Markovića ostvarili plasman u finale prvenstva, odnosno osigurali su plasman u A diviziju.

Englezi su bolje otvorili ovaj polufinalni duel i poveli su sa 6:0. Prednost su uspjeli dodatno povećati zahvaljujući sjajnom Lukeu Nelsonu koji je postigao  nevjerovatnih 19 poena u prvoj dionici. Englezi su prvih deset minuta igre riješili u svoju korist rezultatom 25:13.

Druga četvrtina donijela je mnogo bolju igru izabranika Nenada Markovića. Sjajnom igrom, prije svega u napadu, ali i zadržavanjem Nelsona bez poena gotovo sedam minuta, vratili su se u utakmicu. Ovaj period su naši košarkaši dobili rezultatom 18:10, te se na poluvrijeme otišlo vodstvom Engleza 35:31.

Trojkom Adina Vrabca nakon četiri minute igre u drugom poluvremenu, naši momci su po prvi put došli do vodstva na ovoj utakmici 42:39. Sjajni dionicu odigrao je i Srđan Damjanović koji je pogađao kada je bilo najpotrebnije, te su na nešto više od dvije minute do kraja treće četvrtine mladi bh. košarkaši imali vodstvo 48:39. Ipak, dozvolili su Englezima u završnici seriju od 7:0, pa se u posljednju dionicu utakmice ušlo vodstvom našeg tima 48:46.

Posljednju četvrtinu obje reprezentacije su otvorile sa dosta nervoze.  Prvi poeni su pali tek u trećoj minuti posljednje dionice. Serijom od 10:2 na polovici igre u posljednjoj četvrtini po prvi put imamo dvocifrenu prednost 58:48. Završnih pet minuta je donijelo malo nervoze u našim redovima. Englezi su preko Nelsona stigli do 64:63, no sekundu do kraja nisu uspjeli pogoditi preko čitavog terena za pobjedu.

Nedim Buza je sa 19 poena predvodio naš tim, Srđan Damjanović je ubacio 15 poena, Vrabac 11, a Jusuf Nurkić je upisao 10 poena i 13 skokova. Nelson je sa 33 poena i 10 skokova predvodio Engleze.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.