Juventus, Real Madrid i Barcelona bit će žestoko kažnjeni ako ne napuste ideju o Superligi

New York Times tvrdi

Juventus, Real Madrid i Barcelona bit će žestoko kažnjeni ako ne napuste ideju o Superligi

M. Šljivak

Evropski velikani Juventus, Real Madrid i Barcelona našli su se u ozbiljnom problemu sa Evropskom fudbalskom federacijom (UEFA).

Trio koji je odbio ponudu da se vrati 'pod zastavu' UEFA i koji i dalje stoji uz ideju o kreiranju evropske Superlige mogao bi biti žestoko kažnjen od strane krovne kuće evropskog fudbala.

Prema informacijama koje donosi New York Times, Juventus, Real Madrid i Barcelona bit će izbačen iz evropskih takmičenja u naredne dvije sezone, a spašava ih samo eventualna odluka o istupanju iz Superlige.

To bi svakako bio zaista žestok udarac za velikane evropskog fudbala koji bi ostali bez ogromnih finansijskih naknada koje dobijaju za učešće u Ligi prvaka i došli bi u još težu situaciju od one u kojoj se sad nalaze.

UEFA je očigledno spremna rizikovati i izbaciti velikane iz takmičenja i vrlo je moguće da će oni poslužiti kao primjer za sve druge klubove.

UEFA dogovorila kazne sa devet klubova koji su istupili iz Superlige

Devet klubova koji su istupili iz Superlige dogovorili su sa Evropskom fudbalskom federacijom kaznu zbog potpisa o kreiranju ovog takmičenja.

Oglasi

Kreiranje Superlige od strane 12 evropskih bogataša napravilo je pravi haos širom Starog kontinenta, ali za samo 48 sati od kreiranja ideja o ovom takmičenju se raspala.

Šest engleskih ekipa (Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool i Tottenham) prvi su odustali od takmičenja nakon velikog pritiska navijača, a ubrzo su im se pridružili Atletico Madrid, Inter i Milan.

Real Madrid, Juventus i Barcelona nisu željeli da se povuku iz takmičenja. Najavili su tužbe protiv ekipa koje su istupile, a UEFA je zaprijetila ogromnim kaznama za sve one koji su učestvovali u stvaranju takmičenja.

To je najavio prvi čovjek Evropske fudbalske federacije Aleksandar Čeferin, ali je istakao da devet ekipa koje su se povukle znaju kakvu su grešku napravili i da za njih neće biti velikih posljedica.

"Devet klubova koji su se povukli iz Superlige brzo su uvidjeli kakvu su grešku napravili i odmah su poduzeli mjere kojima su pokazali da se kaju. Međutim, isto se ne može reći za preostala tri kluba koji i dalje ne odustaju od ideje Superlige. Stoga će se UEFA njima pozabaviti naknadno", rekao je predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Nakon sastanka predstavnika devet klubova sa UEFA-om donijeta je odluka o 'kaznama' i može se reći da su prošli veoma dobro.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Njima će u narednoj sezoni biti oduzeto pet procenata od zarade koju imaju u evropskim takmičenjima.

Također, devet 'odmetnika' dogovorili su sa UEFA-om kaznu od 100 miliona eura ako potpišu ugovor kojim se priključuju nekom takmičenju van okvira UEFA ili sa 50 miliona eura ako prekrše bilo koje druge obaveze prema krovnoj kući evropskog fudbala. Isto tako morat će uplatiti 15 miliona eura nekoj dobrotvornoj organizaciji.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1579471433
****š ligu bez ovih giganata,niđe veze
8 4
zevs
ovdje bi žestoko izgubila i uefa jer bi bila mnogo manja gledanost
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi