Kad je Radnički iz Niša igrao polufinale Kupa UEFA

Real iz Niša sve redom šiša

Kad je Radnički iz Niša igrao polufinale Kupa UEFA

Iz današnje perspektive izgleda nemoguće. Danas taj klub tavori na dnu Prve lige Srbije, a nekada je igrao i polufinale Kupa. Stariji će se sjetiti jedne sjajne, velike priče u Kupu Uefa sezona 81-82.

Akteri te priče bili su fudbaleri Radničkog iz Niša. Ekipe koja je upravo 1982. godine stigla do polufinala Kupa UEFA. Ekipa koju je vodio trener Dušan Duci Nenković, u kojoj su igrali Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković, Đorđević, Nikolić, Aleksić, Halilović. Beganović, Panajotović, Stanković, Radosavljević. Ekipa koja je na putu du polufinala eliminisala jedan Napoli, Feyenoord i koju je tek zaustavio HSV sa Magathom, Hrubeschom, Kaltzom, Von Heesenom.

Radnički je u prvom kolu te sezone igrao protiv Napolija. U posljednjih dvadeset minuta dvoboja u Napulju postignuta su četiri gola. Napoli je vodio 1:0, Radnički 1:2, na kraju je bilo 2:2. Upravo su golovi Stoiljkovića i Aleksića odveli Radnički u drugo kolo, jer na Čairu nije bilo golova.

Naredni protivnik je bio Grasshopper. U prvoj utakmici Radnički je kao gost poražen 0:2, u revanšu je dostigao tu prednost zahvaljujući Đorđeviću i Saviću. Odluka je pala nakon izvođenje penala. I to je Radnički preživio.

Treće kolo je nudilo veliki Feyenoord. Na ispunjenom Čairu Radnički slavi bez primljenog gola. Na drugoj strani dvije lopte su završile i mreži gostiju koji su imali težak zadatak u revanšu. U Rotterdamu se igralo po izuzetno hladnom vremenu, teren je bio prekriven snijegom, domaćin je u 29.minuti prepolovio zaostatak iz Niša. Ali sve je ostalo na tome, "Real sa Nišave" se našao među osam najboljih u Evropi.

Između Reala, Valencije, HSV-a, Kaiserslauterna, Radnički je izvukao Dundee United. Nakon prvog poluvremena dvoboja na Tannadice Parku, Radnički je bio u problemu. Dundee je imao velikih 2:0. Ipak, rezultat ostao do kraja pa je Radnički zadržao kakvu takvu nadu. U revanšu ludnica. Panajotović je dvostruki strijelac, tačku na i stavlja Đorđević četiri minute prije kraja. Radnički je u polufinalu Kupa Uefa. Slavlje je pokvarila činjenica da je Panajotović zaradio žuti karton i da će morati propustiti prvu utakmicu protiv HSV-a.

I još jedan veliki protivnik je nemoćan na Čairu. Sanid Beganović postiže gol za 1:0, Von Hessen se pobrinuo za 1:1, ali je Radnički ipak pobijedio golom Obradovića. Naravno, svaka lijepa priča dođe do kraja, pa je i ova Radničkog. HSV je bio prevelik zalogaj, u revanšu je sve bilo jasno vrlo brzo, nakon pola sata igre. HSV je poveo 3:0, završilo je 5:1. Taj poraz na kraju nije pokvario dojam u velikoj priči o jednom Radničkom i jednom polufinalu Kupa UEFA. Godinu dana kasnije HSV je postao prvak Evrope. U finalu su srušili Juventus.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.