Kad je važno ne biti prvi

Bizaran sistem Svjetskog prvenstva

Kad je važno ne biti prvi · Komentar

Možda nas UEFA svima pravi budalama kontinuirano odbijajući da u opticaj uvede VAR tehnologiju, ali u jednom mogu biti primjer za FIFA-u.

Danas će biti odigrane posljednje utakmice grupne faze na Mundijalu u Rusiji. Mislite li da neće biti kalkulacija?

Koliko god nas treneri uvjeravali da uvijek žele biti prvi i kako je besmisleno razmišljati o drugima i njihovim rezultatima, u praksi to nije tako. Može ti doći naređenje s vrha, a i ne mora. Zdrav razum može proraditi i u kolaboraciji sa darom za računanje (koji je od svih živih bića svojstven samo ljudima) izračunati kako je bolje ne biti prvi.

Kada se to dešava? U trećim kolima na Svjetskim prvenstvima. U Ligi prvaka sigurno ne.

Da su takvi bili Brazilci, pa skontali kako im je bolje biti drugi u grupi, u Moskvi bi sinoć gledali smijuriju od utakmice i ganjanje jednog boda. Iako se igralo u isto vrijeme, i Švicarci su mogli istrajavati u nedobivanju Kostarike, koju uredno, na kraju krajeva nisu ni dobili. Izbjegnuta je srećom lakrdija pa će Švicarci svakako na Švede umjesto na Meksikance.

Ide se čak dotle da je manje bitno s kim igraš u osmini finala od toga na koga bi te put mogao odvesti u četvrtfinalu.

U tom kontekstu večerašnji duel između Engleske i Belgije, koji bi sam po sebi trebao prštati od uzbuđenja, vjerovatno će ličiti na utrku (ili bolje rečeno uhodu) da se bude drugi, što je nonsens sam po sebi.

Drugi je važno biti jer bi u tom slučaju i u slučaju prolaska osmine finala u četvrtfinalu ta reprezentacija išla na pobjednika meča Švicarska - Švedska, što je u svakom slučaju primamljivije nego igrati s pobjednikom utakmice Brazil - Meksiko.

I ne samo to, i Belgijanci i Englezi svjesni su da bi lakše izašli na kraj s Japanom u osmini finala nego sa Kolumbijom ili Senegalom, zbog čega bi bilo mnogo bolje da su se danas igrale prvo utakmice grupe G, nego grupe H.

Znati unaprijed s kim možeš igrati i koga bi bilo dobro izbjeći ne doima se sportski. U Ligi prvaka je poštenije, makar bile i toplije i hladnije kuglice u žrijebu. Svi prvi mogu igrati protiv svih drugih i ćao. Tako onda nećeš moći znati hoće li te zapasti Japan ili Portugal.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Najavili su Englezi i Belgijanci po osam promjena večeras. Uživajmo...

P. S. Bude li neriješeno, plasman u grupi odlučit će kartoni. Budući da bolje biti drugi, onda bi ipak moglo sijevati na obje strane. Ko bude imao više žutih taj će osvojiti najbolju poziciju u grupi - drugu!

Top Komentari

Gvardiola
Molim vas sportsporte postavite ime pisca članaka odmah ispod naslova članka na početnoj stranici. Ovako nas je pretpostavljam dosta koji kliknu i vide da je ćorak, a vama 'vamo opada prosjek kvalitete, sto nije dobro za vas portal koji je uglavnom pristojan i sasvim ok.
20 4
realno_govoreci
Odavno gluplji clanak nije plasiran u javnost. Zaista nije zvaka za seljaka! UEFA jedna od najvecih kriminalnih organizacija u svijetu da bude primjer nekom u bilo cemu? Koja je to utakmica bila kalkulativnog karaktera na ovom prvenstvu? Isto to ste govorili za Hrvate u zadnjoj u utakmici pa ljudi sa drugim sastavom ginu na terenu! VAR tehnilogija je nesto najbolje sto se fudbalu moglo desiti! Zamisli da sinoc nije bilo kad su Koreanci gol dali Njemcima i ofsajd prvo sviran i d aje tako ostalo pa onda Njemci daju gol i idu dalje,ali ovako VAR je pokazao da je sve regularno bilo i Njemci zasluzeno kuci idu! Te kugle koje spominjes su toliko manipulativne da i price na grani vise znaju da se sa njima radi kako UEFA zeli a ne kako se izvuce! Svjetski prvak ce biti na kraju svakako neko sa kalkulacijom ili ne pa izbjagavao ti protivnika ili ne negdje ces ga sresti pa makar u finalu ako treba. Neka se lakrdija spominje a sve utakmice do sada dobre bile i nigdje se nije moglo vidjeti kalkulisanje cak sta vise rezervni sastavi vise od sebe daju nekada nego prvi tim zeleci se nametnuti prvoj postavi. Bolje vama adminima da nastavite sa ekskluzivom.ba i pisuci s kim je Dzumhur u vezi ili sta je Dzeko jeo za dorucak nego vi pametovati sta je dobro a sta ne.!
19 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije