Kako je izgledala tabela kada su posljednji put u ligi bili Željo, Sarajevo, Velež, Borac....

Zrinjski je bio prvak, Velež na dnu

Kako je izgledala tabela kada su posljednji put u ligi bili Željo, Sarajevo, Velež, Borac....

E. Škorić

Povratak Borca i Veleža donijet će jednu novu dimenziju Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Nova sezona starta 20./21. jula i sada imamo još veću konkurenciju i vjerovatno još gledljivije utakmice s većim brojem gledatelja.

Željezničaru, Sarajevu, Zrinjskom, Širokom, Slobodi, Tuzli City, Zvijezdi 09 i Mladosti priključuju se Borac i Velež, velikani bh. nogometa.

Radi se o ekipama koje su ostavile trag i u Jugoslavili, a kako dolaze iz velikih gradova (Mostar, Banjaluka op.a) to nam garantuje još veći broj gledatelja na stadionima, a dueli Sarajeva i Veleža, Želje i Borca, Sarajeva i Veleža, Borca i Sarajeva ili Zrinjskog i Veleža bit će svojevrsni mamac i za one koji su digli ruke od Premijer lige.

Posljednji put kada su u Premijer ligi zajedno nastupali Željo, Sarajevo, Zrinjski, Velež, Borac i Široki to je bila sezona 2015/16.

Zrinjski je bio prvak sa 69 bodova, iza sebe je ostavio Slobodu sa 62 boda, Široki je tada imao 61 bod, Sarajevo 57, dok je Željo bio tek peti sa 55 bodova.

Zanimljivo da je tada Velež bio zakovan za dno sa samo devet bodova i jednom pobjeodm iz 30 kola, dok se Borac našao na 11. mjestu sa 36 bodova. U ligi su tada igrali i bivši premijerligaši Slavija, Drina iz Zvornika, Travnik, Olimpik, Vitez... Neki su drugoligaši, neki čak i u trećoj ligi.

I sezonu prije te su gore navedeni klubovi imali okršaje, a Sarajevo je bilo prvak ispred Željezničara (tri boda razlike), Zrinjski je bio treći, Široki četvrti, Borac peti, Olimpik šesti, potom slijede Čelik, Sloboda, Velež...

Kako god, povratak Veleža i Borca u elitu probudit će interes i nadamo se kvalitet i zanimljivost podignuti na još jedan nivo. Sada s nestrpljenjem čekamo i raspored parova za sezonu 2019/20 i, uz dužno poštovanje za druge, konačno ćemo imati prave derbije skoro u svakom kolu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Uostalom, konkurencija je toliko jaka da će biti teško izboriti i opstanak, a borba za Evropu bi mogla biti žešća nego ikad.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Haroni
Sad samo obrnite tabelu, pošto Velež osvaja a Svinjski ispada.
0 10
nemozetako
Prvih 5 mjesta ce da bude Sarajevo, Velez, Zeljeznicar, Celik i Sloboda.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi