Kako je Klopp reorganizovao Liverpoolov napad
Dok neki vjeruju da su se ovogodišnje promjene u stilu igre Liverpoola negativno odrazile na momčad, rezultati su dobri i opcije su se povećale. Sve ovo bi trebalo rezultirati boljim snalaženjem ekipe tokom duge sezone koja je puna uspona i padova

Kako je Klopp reorganizovao Liverpoolov napad

E. Oštraković

Uprkos nastupu Liverpoola u prošlogodišnjem finalu Lige Prvaka, Jurgen Klopp napravio je nekoliko ključnih izmjena u napadačkoj igri za sezonu 2018/2019.

Odluka Kloppa bila je da se za ključnu utakmicu protiv Napolia koja je odigrana u utorak vrati na svoju poznatu 4-3-3 formaciju, te je u napadački dio postavio istu šestorku koja je nastupila u finalu Lige prvaka odigrane u maju. Ipak, glavna želja stratega trenutno prvoplasirane ekipe u engleskoj Premijer ligi bila je rekonfiguracija napada njegove ekipe. To je dio evolucije njegovog tima.

Napadački trojac bio je nedvojbeno najbolji u Evropi prošle sezone. Mohamed Salah, Roberto Firmino i Sadio Mane postigli su ukupno 57 golova u Premier ligi, a na putu do finala Lige prvaka postigli su 30 golova u tom takmičenju. Ova tri igrača su u svim takmičenjima u prošloj sezoni postigla 91 gol. Klopp je pogodio dobitnu formulu. Slobodan protok lopte u napadu sa sjajnom završnicom, te telepatsko razumijevanje kojim je uništavao protivnike, ali je ove sezone dosta toga promijenio. Salah, Firmino i Mane nisu počeli samo tri od 16 Liverpoolovih ligaških utakmica ove sezone, ali pozicije su promijenjene i taktike su nešto drugačije.

Rotacija je jako bitna za Kloppa i njegovo razmišljanje. Na početku 2017. godine Liverpool je odigrao jako loše prvih deset utakmica, kada su pobijedili samo Plymouth. Iako tek sada dolazi do izražaja njihov visoki tempo igre, još uvijek se stiče osjećaj da nisu na vrhuncu kada je to najvažnije. Čini se da je to ipak mnogo više od same rotacije. To je pokušaj da se promijeni kompletan sistem Liverpoolove igre.

Promjena sustava igre

Jedna od najznačajnijih promjena pozicije bila je Salahov pomak prema naprijed. U šest utakmica koje je Egipćanin počeo kao centralni napadač, u Premier Ligi ove sezone, postigao je sedam golova i upisao dvije asistencije. To je ozbiljna razlika u odnosu na njegov uticaj na igru kada je imao ulogu krilnog napadača koji je djelovao po desnoj strani. Tada je u devet utakmica, koliko je startao, postigao tri gola i upisao jednu asistenciju. Djelomice to je zato što je Klopp držao Salaha na desnoj strani u većini Liverpoolovih "težih" utakmica. Ali to također odražava činjenicu da se njegova igra promijenila. Sada je potaknut da se još više usredotoči na postizanje gola, umjesto na dosadašnje pomaganje svojoj odbrani.

Nesebični Firmino

Dovođenje Xherdana Shaqiria, pomicanje Salaha u vrh napada te zamisao da Mane i dalje igra po lijevoj strani značila je promjenu uloge za Firmina. Njemu je Klopp u novom sistemu dodijelio ulogu prednjeg veznog. Rezultat toga je da je Firmino postigao samo tri gola u posljednjih 16 nastupa za Liverpool. Uprkos nedavnom podizanju forme, ove sezone ima dosta kritika na račun njegovih igara. Ipak kao glavni razlog nešto lošijih igara je prevelik broj utakmica koje igra Firmino. To je igrač koji je najmanje odmaran od Kloppovih napadačkih opcija. Razlog je jasan, on igra jednu od ključnih uloga u Jurgenovom sistemu te ga on želi što više na terenu.

Prilagodljivi Shaqiri

Ako se Firmino mora "žrtvovati" za dobrobit tima to mora biti sa razlogom. Jedan od razloga je veći broj Salahovih golova, a drugi je da se njegovim pomijeranjem na prednjeg veznog otvori pozicija za pojačanje u vidu Shaqiria. On nudi takvu vrstu kreativnosti koja može pomoći Liverpoolu da ostvari pobjede u utakmica koje su prošle sezone "kiksali". Utakmica protiv Bournemoutha igrana prošle sedmice dala je primjere Shaqirijeve kreativnosti. Iako nije upisao asistenciju, stvorio je nekoliko sjajnih prilika za svoje saigrače. Nakon Salaha, Shaqiri je igrač sa najviše stvorenih šansi u ekipi Liverpoola ove sezone.

Ključnu ulogu ima Keita

Utakmica protiv Napolia pokazala je da Klopp i dalje osim formacije 4-2-3-1, jako voli igrati u formaciji 4-3-3. U toj formaciji problem predstavlja ostavljanje Shaqiria na klupi, jer Liverpoolu u takvim utakmica uveliko nedostaje njegova kreativnost. Dugoročno rješenje tog problema je Naby Keita. Utakmica protiv Burnleya pokazala je da se tim može osloniti na njega. On je igrač koji je sposoban da donese nešto novo Liverpoolu. Možda ne toliko sa pasovima, iako je dobar i u tome, ali specijalnost mu je prenošenje lopte. Može prenijeti loptu duboko u protivnički dio terena te tako donosi nešto novo Kloppovom veznom redu.

Novi izazov

Potražite više informacija na temu Premier league:

Keita predstavlja novo oružje sa kojim Liverpool može razbiti protivničke ekipe koje igraju duboku odbranu, što je važno jer se dosta ekipa ove sezone služi baš tim načinom odbrane protiv Kloppove ekipe. Liverpool je prošle sezone završio na drugom mjestu na ljestvici ekipa koje su u Premijer Ligi najviše puta osvojile loptu u protivničkoj polovici. Ove sezone pali su za dva mjesta. Protivnici ove godine igraju dosta bolje protiv Liverpoolovog napada.

Dok neki vjeruju da su se ovogodišnje promjene u stilu igre Liverpoola negativno odrazile na momčad, rezultati su dobri i opcije su se povećale. Sve ovo bi trebalo rezultirati boljim snalaženjem ekipe tokom duge sezone koja je puna uspona i padova. Klopp je pokazao da se i on može prilagoditi. Najbolji pokazatelj je Liverpoolova trenutna pozicija na tabeli. Oni su prvi na tabeli sa samo šest primljenih golova u 16 odigranih utakmica.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi