Kako se određuje plasman nakon 22 odigrana kola u Premijer ligi?

Ko će s kim igrati?

Kako se određuje plasman nakon 22 odigrana kola u Premijer ligi?

A. Beganović

Danas je odigrano pet susreta 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a da se kolo kompletira ostalo je da sutra svoj meč odigraju Široki Brijeg i Sarajevo.

Nakon što se završi meč na Pecari biće poznat konačan izgled tabele, odnosno znat će se raspored za treći završni dio sezone.

S obzirom da Sloboda i Mladost imaju isti broj, a da postoji mogućnost i da Široki Brijeg i Željezničar okončaju drugi dio sa istim brojem bodova, svakako je zanimljivo na osnovu čega se utvrđuje plasman.

To nije ukupna gol razlika nego se gledaju međusobni susreti, tako da je Sloboda sigurno šestoplasirana, a Željezničar će biti trećeplasirani ukoliko Sarajevo slavi na Pecari.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Klub koji pobijedi na utakmici osvaja tri boda, a kod neriješenog rezultata svaki klub osvaja po jedan bod. Ako klubovi osvoje isti broj bodova odlučuje razlika između postignutih i primljenih pogodaka. U slučaju istog broja primljenih i postignutih pogodaka (razlika pogodaka), bolje mjesto na tabeli zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka dijele mjesta koja im pripadaju.

Ukoliko se radi o mjestu koje odlučuje o plasmanu nakon završetka prvog dijela takmičenja (nakon 22 odigrana kola) i određivanje takmičarskih brojeva za utvrđivanje rasporeda za drugi dio takmičenja, u slučaju jednakog broja bodova klubova, plasman se utvrđuje na osnovu dodatne tabele od rezultata koje su u međusobnim utakmicama postigli klubovi sa istim brojem bodova.

Ako se plasman klubova nakon završetka prvog dijela takmičenja ne može utvrditi niti nakon primjene dodatne tabele, primjenit će se kriterij bolje ukupne razlike između postignutih i primljenih golova iz svih utakmica koje su klubovi odigrali tokom prvenstva shodno
stavu 2. ovog člana. Ukoliko se ni na taj način ne može utvrditi plasman, Komitet za takmičenje će žrijebom utvrditi takmičarske brojeve klubova za drugi dio takmičenja, piše u propozicijama takmičenja Premijer lige.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Niklas
Pa ovo nema ni u jbn Afganistanu
1 0
elkobh1919
Pazi jedno pravilo važi za dio takmičenja konkretno sada nakon 22.kola a potpuno drugo pravilo na kraju sezone...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi