Kaljević: Ne igra se na Grbavici? Bolje po nas!

Napadač Balzana za SportSport.ba

Kaljević: Ne igra se na Grbavici? Bolje po nas!

Žrijeb 1. pretkola Europa lige u Nyonu Fudbalskom klubu Željezničar dodijelio je ekipu Balzana, sastav koji je u prošloj sezoni završio na četvrtom mjestu tamošnjeg šampionata.

Za Balzani ovogodišnji prvi susret s najtrofejnijim bh. klubom biće ujedno i prvi nastup na evropskoj sceni ikada. Maltežani će debitovati na stadionu Ta’ Qali 30. juna.

Crnogorski napadač Bojan Kaljević, koji je u tim stigao s prvim danom 2015. godine udarna je igla ekipe koju s klupe predvodi 44-godišnji Oliver Spiteri. Na početku razgovora s 29-godišnjim Crnogorcem zanimalo nas je kakav je kvalitet fudbala na Malti, ali i stil i način življenja.

"Liga je mnogo napredovala u odnosu na prije par godina, kvalitet se poboljšao. Kada izvuku nekog s Malte svi misle lako ćemo, 3:0...5:0, ali nije to baš tako. Što se tiče načina življena dosta su slični Italijanima, onako dosta opušteno. Uostalom Italija im je i najbliža", priča Kaljević na početku razgovora za SportSport.ba.

Željezničar kao ime Kaljeviću je dobro poznato. Nismo mu trebali objašnjavati o kakvom se klubu radi. Interesovalo nas je njegovo mišljenje o protivniku i samom žrijebu.

"O Želji sve znam. Jesmo zadovoljni žrijebom, nije da nismo ali oni su favoriti jer imaju više iskustva igranja u Evropi od nas", objašnjava crnogorski napadač rođen u Nikšiću.

Njegov klub je proteklu sezonu završio na četvrtom mjestu fudbalskog prvenstva Malte, a o ambicijama za narednu Kaljević kaže:

"Ambicije su veće nego prošle sezone. Imamo cilj, a to je da budemo među četiri ekipe. Možda napadnemo i titulu, sve zavisi od toga koliko se pojačamo".

Je li bilo promjena u ekipi u odnosu na sastav koji je izborio plasman u Evropu?

"U tim su došla su dva nova igrača, a trebala bi u toku ove sedmice stići još tri pojačanja“, tvrdi Kaljević koji je u protekloj sezoni bio itekako efikasan.

Makar prema statistici iz prošle sezone Kaljević će biti najopasniji igrač Balzana u dvomeču sa Željom. U 28 nastupa u protekloj sezoni postigao je 24 gola i upisao šest asistencija.

"Pa vidjet ćemo da li ću biti najopasniji. Biće lijepo igrati na Grbavici", rekao je Kaljević koji ima problema s povredom, te je upitan za nastup protiv Želje, neznajući da Željin stadion nema potrebnu licencu za evropske utakmice, a kada smo mu to saopštili njegova reakcija bila je:

"Tim bolje za nas".

Naravno odmah nas je zanimalo kakav je stadion Ta’ Qali na kojem će Balzana ugostiti Plave.

"Stadion prima 17.000 gledalaca i ima vrhunsku podlogu, ali ne znam koliko bi moglo biti navijača. Naš prosjek u prvenstvu je oko 3.000, ali bi za ovu utakmicu moglo biti po mojoj nekoj procijeni između pet i šest hiljada", kaže Kaljević.

Gotovo na samom kraju razgovora zanimalo nas je kako igra Balzan, u kojem sistemu...ali Kaljević nije želio otkriti previše.

"Nikad se ne zna. Trener stalno mijenja, sve zavisi od protivnika ali nikad se ne branimo", rekao je fudbaler Balzana.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Na pitanje da li igraju na kontru ili vole da kontrolišu posjed lopte "špica" Maltežana ostala je suzdržana...

"E sad ne mogu sve da vam kažem, trener je opasan", rekao je Bojan Kaljević na kraju razgovora za naš portal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.