Karačić: Jesenja titula u pravim je rukama

Široki najviše pokazao

Karačić: Jesenja titula u pravim je rukama

Adnan Beganović

Spuštena je zavjesa na jesenji dio fudbalskog prvenstva Bosne i Hercegovine. Titulu jesenjeg šampiona osvojio je Široki Brijeg, a šef struke Širokobriježana Toni Karačić u razgovoru za SportSport.ba osvrnuo se na prvi dio sezone Premijer lige.

"Mislim da se vidi neki napredak u odnosu na prošle sezone. Po mom mišljenju fudbalsko prvenstvo Bosne i Hercegovine je kvalitetnije iz godine u godinu i vjerujte mi da me to jako raduje. Napredak nije onakav kakav bi svi mi željeli, ali vide se neki pozitivni pomaci", rekao je Karačić za naš portal te dodao:

"Raduje me činjenica da nema više ni za koga sigurnih bodova, pa bilo da se igra kući ili na strani. Suđenje je dosta kvalitetnije, mada tu još uvijek može biti pomaka, ali u odnosu na neke ranije godine, doista se vidi napredak. Veliki dobitak za bosanskohercegovački fudbal je povratak Borca, Veleža i Željezničara u sam vrh i mislim da nas na proljeće očekuje dosta uzbuđenja."

Široki Brijeg je u sezoni ušao nešto lošije. Nakon 4 kola kormilo kluba napustio je dotadašnji trener Barbarić, a čelni ljudi Širokobriježana povjerenje su dali mladom Karačiću i na kraju se ispostavilo da nisu pogriješili.

"Ja doista sebe ne želim stavljati u prvi plan. Za naše rezultate najzaslužniji su igrači, a velike zasluge idu i Barbariću koji je ekipu spremio na fenomenalan način. Ja sam nastavio tamo gdje je on stao, izvršio sam neke manje rokade i ušli smo u jednu pozitivnu seriju koja je rezultirala jesenjom titulom. Gorak ukus ostavlja nam poraz u zadnjem kolu, no i to se moralo dogoditi, međutim Sarajevo nam je pomoglo da dođemo do titule", istakao je Karačić.

Nekoliko klubova sa bogatom tradicijom vratilo se u vrh bh. fudbala, dok su s druge strane neki od timova koji bi trebali biti također u vrhu, u ovom djelu sezone podbacili. Tu prije svega mislimo na Čelik i Slobodu. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

"Ja sam već istakao da sam radostan zbog dobrih igara Borca, Veleža i Željezničara. Banjalučani imaju kvalitetnu momčad, što su uostalom i pokazali u ovih 15 kola. Velež je najprijatnije iznenađenje. Kolega Ibraković stvorio je mlad, respektabilan tim koji teži nadigravanju i to se Mostarcima isplatilo. Željezničar je nakon nekoliko lošijih sezona ponovo tamo gdje mu je i mjesto i vidi se da se polako na Grbavci stvari slažu na pravo mjesto. Pored Širokog, ove tri momčadi te Zrinjski i Sarajevo borit će se po mom mišljenju za izlazak na evropsku scenu. Čelik i Sloboda su me neprijatno iznenadili. Ekipa koja ima armiju navijača kakvu ima Čelik mora se boriti za Evropu, a ne iz godine u godinu tavoriti na dnu tabele. Ne želim ulaziti u razloge zbog kojih je Čelik pri dnu tabele, no siguran sam da imaju jako dobrog trenera i kvalitetne pojedince, no rezultat izostaje. Sloboda je prošle godine igrala jako dobro, ali čini mi se da je neizlazak Tuzlaka na evropsku scenu dobro uzdrmao klub i ja im od srca želim da se što prije izvade iz krize. Moram reći da me je i Slavija negativno iznenadila jer sam uvjeren da sadašnji položaj na tabeli ne oslikava pravo snagu momčadi iz Istočnog Sarajeva", rekao je Karačić.

Nakon odigranih 15 kola slijedi nešto duža pauza u premijer ligi. Kakvi su planovi Širokobriježana, odnosno kada će se krenuti sa pripremama i da li će biti igračkih promjena?

"Prozivku ćemo obaviti 10. januara, s tim što će mlađi igrači te oni koji su na posudbi u okolnim klubovima trenirati još desetak dana. Sutra smo planirali da oni odigraju jedan prijateljski susret sa Braniteljem kako bismo vidjeli na koga možemo računati u nastavku sezone. Što se tiče igračkih promjena, ja lično volio bih da svi igrači ostanu u Širokom, no ukoliko za nekoga dođe ponuda koja će zadovoljiti i klub i igrača mi mu nećemo praviti probleme da ode. Mislim da smo deficitarni u veznoj liniji i tu bi nam jedan kvalitetan igrač jako dobro došao, no rano je još o tome. Najbitnije je da veći dio tima ostane zajedno, a kvalitetnom fudbaleru vrata Širokog Brijega su uvijek otvorena", rekao je za kraj našeg razgovora trener momčadi sa Pecare.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.