Karta u jednom smjeru - prema dnu
Posrnuli bh. predstavnici u NLB ligi večeras će igrati jedan protiv drugog

Sunovrat bh. košarke

Karta u jednom smjeru - prema dnu

Prvak Bosne i Hercegovine u košarci Široki Eronet u vrlo kratkom vremenskom roku promijenio je dva trenera, baš kao i viceprvak Bosna ASA BH Telecom i to baš uoči derbija dvije bh. ekipe u NLB ligi.

Stanje u dva najveća i najuspješnija bh. košarkaška kluba na veoma je niskim granama, vjerovatno na najnižim od osamostaljenja Bosne i Hercegovine. I dok je ekipa sa Pecare imala seriju boljih rezultata, te i nekoliko velikih pobjeda, ipak su Širokobriježani na veoma slabom trenutnom omjeru od pet pobjeda i 12 poraza, što je dovoljno tek za 12. poziciju na tabeli regionalnog košarkaškog takmičenja. Iza Širokog se nalaze samo Helios Domžale i Bosna.

A, upravo je Bosna najveće razočarenje prvog dijela sezone. Studenti su nakon 17 odigranih kola prikovani za samo dno tabele, sa svega tri pobjede i čak 14 poraza. Bosna je u novu sezonu krenula prilično ambiciozno, sa Vladom Vukoičićem na klupi, ali se ubrzo sve raspalo kao kula od karata.

Prvo su povrede Zlatka Jovanovića i Ivana Ivanovića poprilično uzdrmale ekipu. Potom je došlo do otkaza nekolicini igrača, dok su neki sami odlučili napustiti klub. Onda je uslijedio razlaz sa Vukoičićem i pad je bio neminovan. Goran Šehovac zamijenio je srbijanskog stručnjaka, pobjeđena je Olimpija u Zetri, ali se stanje nije bitnije promijenilo, pa je i Šehovac odstupio, a za trenera je imenovan Dejan Parežanin.

Igrači iz Srbije i Hrvatske odnijeli budućnost bh. košarke


Situacija u oba bh. kluba poprilično je kritična, a ona je samo preslika situacija koja vlada u bh. košarci uopšte. Košarka je oduvijek imala pogodno tlo u Bosni i Hercegovini, a ovaj sport jedan je od najtrofejnijih u državi. Mirza Delibašić, KK Bosna, Razija Mujanović, Jedinstvo Aida, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine... samo su dokaz šta je košarka nekad bila. Nekad bilo, sad se spominjalo.

Prošla su vremena neponovljivog Kinđeta i osvajanja evropske titule Bosne, Raze Mujanović i tuzlanskog Jedinstva, prošla su i vremena učešća reprezentacije na evropskim prvenstvima. Stara garda je otišla, a novu nemamo. Danas je situacija drugačija, mnogo gora, a kraj krize bh. košarke se i ne nazire. Naprotiv, najgore nam tek predstoji.

Mnogo je razloga strmoglavog pada bh. košarke, a kao jedan od najvećih nameće se pravilo koje dozvoljava neograničen nastup stranih igrača u našim takmičenjima. Odnosno, igrači iz Srbije i Hrvatske se u BiH ne vode kao strani igrači, te bh. klubovi mogu imati neograničen broj košarkaša iz ove dvije države u svojim redovima. To je dovelo do toga da mladi bh. igrači jednostavno nemaju prostora za igru i napredak, te se većina njih ili odluči za druge države, ili jednostavno se okani košarke.

Ko igra na našim terenima?
Pravilo koje igrače iz Srbije i Hrvatske tretira kao domaće, možda je i imalo uporišta u vrijeme kada su na teren trebali istračati košarkaši koji su svoje košarkaško znanje sticali u podrumima ili ledenim ratnim salama. Međutim, to vrijeme je davno prošlo. Zapitate li se ikad kako to da BiH nema novu mladu generaciju košarkaša, onih koji su prve košarkaške korake napravili tek poslije rata, a čije vrijeme bi upravo trebalo nastupiti? Da li je moguće da se košarka igra u svakom dvorištu, da su dvorane često punije od stadiona, a da na prste možemo izbrojati nove nade bh. košarke? Pa ko onda igra na našim terenima?
Ono što je posebno tragično jeste činjenica da se o zaštiti domaćih igrača ne vodi računa ni u omladinskim selekcijama. Tako se u juniorskim ili kadetskim prvenstvima Bosne i Hercegovine kale budući reprezentativci drugih država. Niz omladinskih ekipa čak će s ponosom istaći kako na teren mogu izvesti postavu sačinjenu isključivo od reprezentativaca ili potencijalnih reprezentativaca drugih država. Pojednostavljeno rečeno, obzirom da se omladinska takmičenja ne finansiraju iz marketinga ili od ulaznica, BiH finansira terene, sudije i trenere za pripreme i razvoj igrača iz drugih država. Apsurd koji je samo na ovom prostoru normalan.

Dok god uvozimo prosječne i ispodprosječne igrače iz okruženja i tretiramo ih kao domaće igrače, sudbina naše košarke neće biti nimalo svijetla. Ljudi iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine svoj posao obavljaju katastrofalno i na njima leži najveći dio krivice za sunovrat košarke u BiH. Nebriga za nacionalno takmičenje, nebriga za omladinske kategorije, za žensku košarku, ali i sve ostalo, dovela je ovaj sport na samo dno, sa kojeg će se, ostanu li stvari kakve jesu, jako teško dignuti. Kupili smo kartu u jednom smjeru, a ona vodi na dno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.