Kauboji očerupali Galske pijetlove

Francuska se oprostila od titule

Kauboji očerupali Galske pijetlove

Adnan Beganović

U drugom susretu 2. kola grupe 2 Evropskog rukometnog prvenstva Hrvatska je savladala Francusku (29:22), koja se tako oprotila od titule najbolje selekcije Starog kontinenta.

Hrvatska je većim dijelom susreta bila bolja, izabranici Slavka Goluže vrlo dobro su igrali u odbrani, a na desnoj strani su imali raspoložene Marka Kopljara i Ivana Ćupića, koji su najzaslužniji za pobjedu Kauboja, kojom su stigli na korak do plasmana u polufinale.

Kao što se i očekivalo svih 60 minuta u Novom Sadu se vodila bespoštedna borba. Na samom otvaranju susreta niti jedna momčad nije se uspjela rezultatski odvojiti, da bi u 13. minuti golom Ćupića Hrvatska prvi put došla do dva gola viška (7:5).

U narednom napadu nakon jedne greške Ćupića desnokrilni francuski reprezentativac Bingo smanjuje na 7:6, a onda Kopljar i Lacković postižu golova za najveću prednost Hrvatske u prvom poluvremenu (9:6). U tom periodu igra Francuske u napadu je bila bezidejna, a Kauboji su imali napad kojim su mogli otići na plus četiri, no onda Slavko Goluža iz samo njemu znanih razloga zove minut odmora i tako Galskim pijetlovima daje priliku da se konsoliduju.

Nakon minute odmora Kauboji ne postižu pogodak, a onda slijedi serija Francuske od 5:0, kojom preokreću rezultat u svoju korist (11:9). Do kraja poluvremena Francuzi su postigli još jedan, a Kauboji dva gola, tako da se na odmor otišlo pri rezultatu 12:11 za Francusku.

Izabranici Claudea Oneste prednost su držali do 37. minute kada je Ćupić svojim trećim uzastopnim golom u drugom dijelu stvari vratio na početak (15:15). Od ovog momenta na terenu je postojala samo jedna momčad i to ona Hrvatska, a u posljednjih 10 minuta ušlo se pri rezultatu 23:19 za Kauboje, da bi u posljednjih pet minuta izabranici Slavka Goluže ušli sa viškom od šest golova (26:20).

Galski pijetlovi do kraja nisu uspjeli uraditi ništa značajno, a konačnih 29:22 najbolje govori o tome kako su igrali aktuelni evropski, svjetski i olimpijski prvaci.

Kod Hrvatske najefikasniji su bili Ćupić i Kopljar sa po 7 postignutih golova, dok su sa po 4 gola kod Francuza najefikasniji bili Fernandez i Barachet.

EP, grupa 2, 2. kolo:
Francuska - Hrvatska 22:29 (12:11)
FRANCUSKA: Omeyer (10 odbrana), Karaboue, Fernandez 4, Narcisse 2, Dinart, Barachet 4, Guillaume Gille, Bertrand Gille 3, Joli 2, Honrubia, Karabatić, Accambray, Abalo 3, Sorhaindo 2, Detrez, Bingo 2. Trener: Claude Onesta.
HRVATSKA: Alilović (11 odbrana), Losert, Balić, Duvnjak 2, Lacković 4, Kopljar 7, Vori 1, Gojun, Horvat 2, Vuković 2, Bičanić 1, Buntić, Štrlek, Ćupić 7, Musa 1, Ninčević 2. Trener: Slavko Goluža.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.