Kauboji razoružani, Španija blizu polufinala

Rivera nadmudrio Golužu

Kauboji razoružani, Španija blizu polufinala

Adnan Beganović

U posljednjem susretu današnjeg programa Evropskog prvenstva rukometaši Španije savladali su Hrvatsku (24:22), te su tako stigli na korak do polufinala.

Izabranici Valero Rivere mnogo bolje su otvorili utakmicu i poveli su sa 3:0, te 4:1. Međutim, Kauboji nakon toga ubacuju u brzinu više i zahvaljujući sjajnoj igri u odbrani sa formacijom 5 - 1 uz isturenog Vorija za samo šest minuta prave seriju od 7:0, te dolaze do prednosti od četiri gola (8:4).

Španci nisu gubili glavu i nekih desetak minuta prije kraja prvog poluvremena uspjeli su doći na samo gol zaostatka (11:10), a u dva navrata su imali i napad za izjednačenje, međutim nisu ga iskoristili. Sama završnica prvog dijela pripada Hrvatskoj, koja tako na odmor odlazi sa solidnim viškom od tri gola (14:11).

Do 37. minute Kauboji su držali prednost od tri gola (16:13), no onda samo za minut i pol Tomas sa tri gola Španiju vraća u igru (16:16).

Devet minuta kasnije izabranici Valera Rivera mogli su stići do vodstva prvi put nakon 6. minute, ali sjajni Alilović skida penal Romeru, a u narednom napadu Buntić Hrvatsku ponovo dovodi u vodstvo (19:18):

U posljednjih devet minuta izabranici Slavka Goluže ulaze sa dva gola viška (21:19), no u 54. minuti ponovo je neodlučeno (21:21). Ono što Špancima nije uspjelo u 46. minuti jeste tri minuta prije kraja kada dolaze do prednosti (22:21), ali u narednom napadu Ćupić postiže pogodak za novo izjednačenje (22:22).

U samom finišu Španci su imali više živaca i stigli su do zaslužene pobjede, koja ih po svemu sudeći vodi u polufinale, dok će se Hrvatska za isto morati dobro namučiti.

Kod Španije najefikasniji je bio Tomas sa 5, dok je kod Hrvatske također sa 5 golova najefikasniji bio Ćupić.

Grupa 2
Hrvatska - Španija 22:24 (11:14)
HRVATSKA: Alilović, Losert, Balić, Duvnjak 1, Lacković 4, Kopljar 2, Vori 1, Gojun 1, Horvat, Vuković 1, Bičanić, Buntić 2, Štrlek 4, Ćupić 5, Musa, Ninčević 1. Trener: Slavko Goluža.
ŠPANIJA: Sierra, Hombrados, Alberto Entrerrios, Gurbindo 3, Maqueda 2, Tomas 5, Raul Entrerrios 2, Sarmiento 2, Aguinagalde 1, Garcia 2, Ugalde 1, Juan Garcia 1, Romero 3, Canellas 2, Morros, Guardiola. Trener: Valero Rivera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.