Kažu da je pročitan, ali nisu u pravu - Mourinho je sjajan
Mourinho ipak zaslužuje malo više poštovanja, bez obzira na to što mnogi ne vole njegov fudbal.

Prvih 100 utakmica na klupi Uniteda

Kažu da je pročitan, ali nisu u pravu - Mourinho je sjajan · Kolumna

Menadžer Manchester Uniteda Jose Mourinho je u petak jubilarni stoti put vodio Crvene đavole i došlo je pravo vrijeme da se napravi presjek, te pogledaju njegovi rezultati u proteklih 19 mjeseci na Old Traffordu.

Mourinho je menadžer Uniteda zvanično postao 27. maja 2016. godine. Nije to bilo tako davno, a već je stigao do trocifrenog broja utakmica na klupi najtrofejnijeg engleskog kluba.

Ukupno je Mourinho na 100 utakmica u svim takmičenjima zabilježio 62 pobjede, 23 remija i 15 poraza i njegov procenat pobjeda je 62%. U komparaciji sa prethodnim Unitedovim trenerima, Portugalac u prvih sto utakmica ima dosta bolji učinak od svih. Naprimjer, legendarni Ferguson je imao 48 pobjeda, 31 remi i 21 poraz (48%), a Louis van Gaal 52 pobjede, 25 remija i 23 poraza (52%).

(Ilustracija: ESPN)

The Special One je sa Unitedom već stigao osvojiti tri trofeja i to u svojoj prvoj sezoni, što nikome prije nije pošlo za rukom u ovom klubu. Crveni đavoli su u sezoni 2016/2017. osvojili Evropsku ligu, Liga Kup i Community Shield. Istina, u Premier ligi su završili tek na šestom mjestu, ali bi njihov plasman vjerovatno bio bolji da Mourinho finiš sezone nije u potpunosti podredio Evropskoj ligi, kroz koju je vidio idealan način da dođe do Lige prvaka. Na kraju je ispalo sjajno za United, koji je u finalu savladao Ajax (2:0), osvojio jedini evropski trofej koji mu je nedostajao i plasirao se u Ligu prvaka, pa se loš rezultat u Premier ligi brzo zaboravio.

Skupa, ali dobra pojačanja

Kada je riječ o pojačanjima, United je u Mourinhovoj eri potrošio ukupno 295.3 miliona funti. Najskuplje je plaćen Paul Pogba (89.3 miliona funti), a slijede ga Romelu Lukaku (75), Nemanja Matić (40), Victor Lindelof (31), Henrikh Mkhitaryan (30) i Eric Bailly (30). Sjajan posao je Mourinho napravio sa Zlatanom Ibrahimovićem, koji je došao besplatno pa postigao 29 golova u sezoni, te Alexisom Sanchezom kojeg je ispred nosa oteo rivalskom Manchester Cityju. Čileanac je na Old Trafford stigao u zamjenu za Mkhitaryana, a nije teško zaključiti da je u tom transferu United prošao bolje od Arsenala, makar gledajući kakvo je trenutno stanje.

Generalno, Mourinho nije griješio sa transferima, ali može se reći da je ipak napravljen jedan priličan kiks i to sa Šveđaninom Lindelofom, koji je Benfici plaćen 31 milion funti. Do sada nije igrao mnogo, a i kada je igrao, bio je jedan od lošijih na terenu. Pogba, Matić, Bailly i Ibrahimović su bili pun pogodak, za Lukakua se to još uvijek ne može reći jer izostaje njegov učinak na derbijima, dok se greškom nikako ne bi mogao zvati ni Mkhitaryan, koji je dao veliki doprinos u osvajanju Evropske lige. Za Sancheza će se tek vidjeti, a očekivanja su ogromna.

Najveće Mourinhove pobjede na klupi Manchester Uniteda ostvarene su protiv Chelsea na Old Traffordu prošle sezone, te protiv Arsenala na Emiratesu u decembru 2017. godine. Međutim, ipak bi se njegovim do sada najvećim uspjehom trebalo smatrati osvajanje Evropske lige.

Naravno, bilo je i gorkih poraza od kojih se posebno izdvaja onaj od Chelseaja na Stamford Bridgeu (4:0), te od Manchester Cityja na Old Traffordu (2:1). Bio je to minimalan poraz, ali se na utakmici jednostavno moglo vidjeti da Crveni đavoli, objektivno, poprilično zaostaju za gradskim rivalom, čemu svjedoči i trenutno stanje na tabeli. Osim toga, domaći poraz u gradskom derbiju boli više od običnog, nebitno kojim rezultatom.

Autobus možda nije najnoviji model, ali još vozi

U biti, Jose Mourinho sa Manchester Unitedom zaista bilježi dobre rezultate, ali ima jedan problem koji mu trenutno ne dozvoljava da bude više priznat. Koliko god bio uspješan, ne može se ignorisati činjenica da United često igra strašno dosadan fudbal.

Kažu da cilj opravdava sredstvo i Mourinho se toga pridržava. Nekad mu se pretjerana defanziva obije o glavu, ali mu češće donese rezultat. Iritantna je za protivnika, još iritantnija za one koji vole gledati fudbal iz neutralnog ugla, a ne sviđa se ni mnogim navijačima kluba sa Old Trafforda. A, zna se da su oni vrlo zahtjevni, pa i glasni u negodovanju posebno u vremenu društvenih mreža kada svako ima pravo da se javno požali na bilo šta što mu nije po volji, bio u pravu ili ne.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ima mnogo onih koji spominju neke autobuse, pa ga optužuju da 'kuka' poslije svakog poraza, pa onda kažu da je Mourinhovo vrijeme prošlo i da su njegove metode zastarjele i pročitane... Ali, još uvijek ga nisu pročitali do te mjere da ga natjeraju da odustane od svog stila i proba nešto novo. Nije to baš tako lako.

Na kraju krajeva, kome treba dokaz - neka još jednom pogleda brojke, trofeje i činjenice. 

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Gvardiola
Vjecito iza Sitija dok je gospodin PEP u Engleskoj hahahaha
4 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi