Najluđa liga svijeta: Sudije "kupuju" sendvičima, a igrači kao premije dobiju kilo šećera

Fudbaleri imaju i dodatne poslove

Najluđa liga svijeta: Sudije "kupuju" sendvičima, a igrači kao premije dobiju kilo šećera

Haris Zilić
Teme:

U fudbalu smo se svega nagledali, ali priča koja nam dolazi iz Afrike je nevjerovatna.

U Premier ligi Kenije svjedočimo situacijama koje bi bile čudne i za neki lokalni turnir u naselju.

Kenija je država koja je na rubu siromaštva, uslovi za život su veoma teški, a fudbaleri nemaju novce za premije. Prema posljednjim podacima 56% stanovništa u Keniji živi u potpunom siromaštvu, neki stanovnici su se i ubijali zbog hrane, a pandemija koronavirusa je dodatno pogoršala situaciju.

Naime, igrači tamošnjih klubova kao nagradu često dobiju kilo šećera i to odnesu svojim porodicama. Većina fudbalera kada nemaju utakmice rade na obližnjim plantažama da bi zaradili nešto novca.

Da situacija bude zanimljivija, kenijski fudbal je i poseban kada je u pitanju namještanje utakmica, a da bi sudija odradio posao u korist vašeg kluba kao nagradu dobije sendvič.

Ovo u Keniji smatraju simboličnom nagradom jer je u pomenutoj afričkoj državi standard života veoma nizak, a klub koji je posebno poznat po nagradama u vidu kilo šećera je ekipa Niozia koja se trenutno nalazi u zoni ispadanja u tekućem prvenstvu.

Oglasi

Nozoia je na 16. mjesto sa 12 bodova, četiri manje od Wazita koji je u sigurnoj zoni.

Ako ljubitelje fudbala zanima i još koji podatak recimo da titulu brani ekipa Tuskera koja ima vrijednost od 200.000 eura, a jedino golmani Patirck Matasi i Biran Bwire imaju vrijednost od 150.00, odnosno 50.000 eura.

Fudbalska reprezentacija Kenije u svojim redovima ima nekoliko fudbalera koji igraju u Evropi i za njih možemo reći da su koliko toliko uspjeli pobjeći iz siromaštva zahvaljujući fudbalu. Joseph Okumu igra za Gent, Aboud Omar za AEL Larissu, Eric Omondi Johanna igra za Jonkoping, a Richard Odada je u Srbiji u ekipi Metalca.

Najveća zvijezda u historiji kenijskog fudbala je Victor Wanyama koji je kao maloljetan 2007. godine otišao u Helsinborg, prošao ja probu na jednom od kampova, a nakon toga napravio sjajnu karijeru u Southamptonu i Tottenhamu, danas je član Montreala.

Top Komentari

Klicko
Ovo Penal Madrid radi u spaniji.Samo oni to novcem rijesavaju
0 6
PantePita
Zeljo bi ispao iz ove lige, oni nemaju ni za sendvice :)))))
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi