Kentucky i Kansas za NCAA naslov

NCAA

Kentucky i Kansas za NCAA naslov

M. Šljivak

Košarkaši univerziteta Kentucky i Kansas igraće u velikom finalu košarkaške NCAA lige.

Kentucky je u prvom sinoćnjem polufinalu u New Orleansu savladao velikog rivala ekipu Louisvillea rezultatom 69:61. 

Utakmicu su bolje otvorili košarkaši Kentuckyja. Ubrzo su su predvođeni sjajnim Anthonyjem Davisom stekli dvocifrenu prednost, no Louisville, ipak, uspjeva smanjiti rezultat na samom kraju prvog poluvremena na minus  četiri 32:28, da bi Kentucky na odmor otišao sa sedam poena prednost nakon trice Kylea Wiltjera u posljednim sekundama prvog poluvremena za 35:28.

U drugom poluvremnu nešto izjednačenija košarka. Kentucky je konstanto vodio, a Louisville je u nekoliko navrata uspio stići na samo dva poena zaostatka. Ipak, na kraju je Kentucky sasvim zasluženo stigao do pobjede i plasmana u veliko finale.

Fantastični Anthony Davis predvodio je svoj tim u ovom susretu sa 18 poena 14 skokova i 5 blokada. Sa druge strane Payton Silva je susret završio sa 11 poena.

U drugom polufinalu Kansas je u veoma neizvjesnom susretu savldao Ohio State 64:62.

Ohio je odigrao sjajno prvih dvadeset minuta nakon kojih su imali prednost od devet poena 34:25. Ipak, u nastavku susreta druga slika na parketu Mercedes-Benz Arene u New Orleansu. Odigrao je Kansas sjajno završnicu meča, pa su na nešto više od minute do kraja po drugi put na utakmici došli do vodstva, koje su do kraja i zadržali.

Thomas Robinson je predvodio Kansas sa 19 poena u ovom susretu, dok je isti broj poena u poraženom sastavu upisao William Buford.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.