Kentucky se vratio nakon 13 godina

NCAA March Madness

Kentucky se vratio nakon 13 godina

Teme:

Još jedno izdanje March Madnessa bliži se kraju. Ostale su četiri najbolje momčadi koje će sljedećeg vikenda na Final Fouru u Houstonu odlučiti o prvaku NCAA lige za ovu sezonu, a u završnici ponovo neće biti nositelja.

Ovo je sigurno bio najuzbudljiviji March Madness u posljednjih dvadesetak i više godina, jer niti jedan nositelj nije uspio izboriti Final Four. Na stranici ESPN-a pred početak završnog turnira čak 5.9 miliona ljudi je pokušalo pogoditi učesnike Final Foura, a uspješna su bila samo dva prognozera.

Posljednji nositelj koji je bio ostao u konkurenciji za naslov ispao je sinoć. Ekipa Kansasa je poražena od Virginije koja će igrati svoj prvi Final Four u hostoriji Univerziteta. Ekipa Virginije je među posljednjim izborila nastup u doigravanju, a sada je uspjela izboriti završni turnir.

U pobjedi Virginije 71:61, koju s klupe vodi mladi 33-godišnji Shaka Smart, sjajnu partiju je odigrao Jamie Skeen sa 26 poena i 10 skokova, dok je kod Kansasa ubjedljivo najbolji bio Marcus Morris sa 20 poena i čak 16 skokova. Protivnik Virginije u polufinalu biće Butler.

Butler je u četvrtfinalu savladao ekipu Floride sa 74:71 nakon produžetka tricom Zacha Hahna pred sam kraj meča i tako postao prva nepostavljena ekipa koja je dvije godine zaredom izborila Final Four. Najzaslužniji za pobjedu Butlera bio je Shelvin Mack sa 27 poena.

U finalu prije finala Kentucky je sa 76:69 savladao North Carolinu i tako se nakon 13 godina plasirao na Final Four. Brandon Knight je sa 22 poena predvodio momčad Johna Caliparija do pobjede, dok je Tyler Zeller sa 21 poenom bio prvo ime North Caroline.

Kentucky će u polufinalu igrati protiv Connecticuta, koji je sa 65:63 izbacio Arizonu. Kemba Walker je ubacio 20, a Jeremy Lamb 19 poena za drugi plasman Connecticuta u Final Four u posljednje tri sezone. Jamelle Horne je u posljednjem napadau pokušao za tri poena i pobjedu Arizone, ali je promašio.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.