Kerkez sa AEL-om sjajno "gura" na Kipru, a o Petevu ima samo riječi hvale

Sarađivao je s novim selektorom

Kerkez sa AEL-om sjajno "gura" na Kipru, a o Petevu ima samo riječi hvale · Intervju

A. Beganović

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Dušan Kerkez, sjajno s klupe predvodi AEL Limassol koji će, kako sada stvari stoje, do kraja sezone biti u borbi za titulu na Kipru.

Dušan Kerkez u Bosni i Hercegovini je nastupajući za Leotar i Zrinjski osvojio dvije titule prvaka, a nakon tri godine provedene u Premijer ligi, fudbalski put ga je odveo u Rijeku.

I sa Rijekom je osvojio trofej, hrvatski kupa, a od 2007. do 2014. igrao je na Kipru, po četriri godine za AEL Limassol i Aris Limassol. Odmah po zvaršetku igračke karijere otisnuo se u trenerske vode. Preuzeo je brigu o mladom timu AEL-a, a od 2018. nalazi se na čelu struke ovog kluba.

I iako AEL po proračuna ne spada u "kremu" kiparskog fudbala, Kerkez je uspio sa ovim klubom osvojiti Kup, a sada je i u borbi za šampionsku titulu. Nakon 22. kola AEL se nalazi na 2. mjestu tabele sa dva boda manje od vodećeg Apollona.

Gospodine Kerkez, dobro vam ide u ovoj sezoni.

"Rekao bih odlično, tu smo u samom vrhu, u borbi smo za naslov, iako prije početka sezone to nije bio cilj. Osvojili smo i Kup 2019. godine, tako da mogu biti zadovoljan. Mi smo sedma ekipa po proračunu na Kipru, tako da se naši rezultati mogu shvatiti i kao iznenađujući".

Oglasi

Koliki je proračun AEL-a, a koliki ostalih klubova na Kipru? Naravno, ako to nisu poslovne tajne.

"Zašto bi bile tajne, zna se ovdje dobro s kolikim novcem raspolažu klubovi. Konkretno, AEL na plate godišnje troši oko dva miliona eura. Kada kažem 2 miliona eura, mislim na neto plate. Omonia, Anorthosis, AEK Larnaca, Apollon na plate izdvajaju nekih 5 do 7 miliona eura".

Ako gledamo te neke evropske okvire, onda možemo reći da proračuni na Kipru i nisu toliko veliki?

"Slažem se, no igranje ovdje ima neke druge prednosti. Dolazi na Kipar dosta dobrih igrača, neću reći u poznim igračkim godinama, ali recimo iskusniji. Svjesni su da će manje zarađivati, ali zato imaju idealne uslove za život, pogotovo sa porodicama, Klima je idealna, živi se jedan miran život, a nema ni dalekih putovanja, Kada ste gosti najviše putujete nekih sat vremena".

Rekli ste na početku razgovora da titula nije bila cilj, da li su se sada apetiti malo otvorili?

Oglasi

"Ne, nikako. Cilj je izlazak u Evropu i ako ga izborimo, možemo reći da je sezona bila uspješna. Dobro, tu smo, dva boda iza vodećeg i sigurno je da ćemo pokušati doći do titule. Mislim, ako nam se ukaže prilika znat ćemo je iskoristiti, ali izlazak u Evropu je primarna zadaća".

Kakav fudbal se igra na Kipru i kakav fudbal vi preferirate?

"Uglavnom se igra otvoreno. OK, ima i par klubova koji se bore za opstanak pa uglavnom igraju malo zatvorenije, no u globalu radi se, da tako kažem, o ligi u kojoj se pokušava igrati za gol više.. Lično, preferiram igru sa četiri igrača u zadnjoj liniji sa jednim zadnjim veznim. Siastem 4-1-4-1 s tim što smo u prošloj sezoni igrali 3-5-2, no zbog povreda i odlazaka nekih igrača morali smo malo mijenjati. Mi smo druga najefikasnija ekipa i u tom segmentu možemo biti zadovoljni?

Kako su klubovi uređeni i kako podnosite pritisak jer poznato je da su na Kipru ljudi "ludi" za fudbalom.

"Uglavnom su fudbalski klubovi članovi jedne porodice, recimo sportskog društva. No, kao sekcije imaju da tako kažem vlasnike, odnosno ljude koji imaju najveći broj dionica. A, pritisak je ovdje ogroman. Takav mentalite, dosta sličan našem i onda znate i sami kako to ide. Malo je sad lakše jer se igra bez navijača, no opet se osjeti taj pritisak u zraku, Nije briga navijača koliki vam je proračun, kakvu ekipu imate. Oni žele da pobjeđujete, a tako i čelnici klubova."

Oglasi

Bosanskohercegovačkoj javnosti je manje poznato da ste sarađivali sa novim selektorom našeg nacionalnog tima, odnosno kada je Ivaylo Petev vodio AEL vi ste vodili mladi tim ovog kluba. Kakva iskustva imate iz tog perioda?

"Odlična, Ivaylo je dobar trener, otvoren za komunikaciju, ono što mi kažemo, normalan. Često sam pratio njegov rad i mogu vam reći da iz tog perioda nosim lijepe uspomene. AEL je sa Petevom igrao sjajno, borili smo se sa APOEL-om za titulu, a koliki je to uspjeh, možete zaključiti iz onog odgovora o visini proračuna klubova. Imali smo odličnu saradnju i želim mu sve najbolje na klupi reprezentacije. Vidio sam da mu je Sergej bio konkurent, vjerovatno bi Barbarez donio nešto drugo reprezentaciji, ali mislim da izbor Peteva nije loš izbor".

Koliko će Petevu otežavajuća okolnost biti to što nema podršku javnosti?

"Pratio sam izbore i to što nema podrške je otežavajuća okolnost. No, može i u njemu probuditi neki inat, pa da i radi toga dadne sve od sebe, da dokaže da vrijedi. Grupa je teška, ali vjerujem da reprezentacija može više. Mislim da Ivaylu treba pružiti podršku, pa onda neka rezultati budu najbolji sudija. Na kraju krajeva, nije bitno ko je trener, bitno je da reprezentacija ima dobre rezultate. I mislim da ništa se ne može preko noći uraditi te da svi zajedno moramo imati više strpljenja".

Za kraj, vaše ambicije. Siguran sam da razmišljate i o svojoj budućnosti?

"Ugovor za AEL me veže do kraja naredne sezone, sada razmišljam samo o tome da izborimo Evropu, te da ostvarimo planove koje sam napravio sa predsjednikom kluba. A, budućnost? Iskreno, želja mi je da vodim neki klub u jačoj ligi. Sada sam tu, dobro mi ide, a vidjet ćemo šta će biti za par godina. Korak po korak, ne želim preskakati stepenice. Jedno je sigurno, za novcima neću trčati, dakle plan je raditi u Evropi. Mlad sam, a novci će doći, pa možda na kraju karijere arapske zemlje ili nešto slično":

Top Komentari

VelikiMislilac
Krenulo je... stize nova garnitura igraca po novim preporukama za nove transfere, samo nek se novac vrti, ne valja da stoji.
3 0
GuiliDamou
@Brazuka keru citam ti komentare svaki je negativan i samo pljujes, sram da te bude! Vjerovatno si ogorcen na svoj zivot, zenu ti trpa neko, a tebi se ne dize! Keru smrdljivi...
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi