Kevin Durant MVP prvenstva

Kevin Durant MVP prvenstva

Sinoć je u Istanbulu završeno SP za košarkaše koje je u velikom stilu, bez poraza, osvojila reprezentacija SAD-a koja je u velikom finalu bila bolja od domaće Turske.

Nakon finala proglašena je i najbolja petorka prvenstva. U najbolju petorku Mundobasketa izabrani su Miloš Teodosić. Hidayet Turkoglu, Kevin Durant, Linas Kleiza i Lus Scola. Za najboljeg igrača prvenstav proglašen je Kevin Durant, reprezentativac SAD-a.

21-godišnje krilo Oklahoma City Thundera je odigrao odličan turnir na kojem je prosječno bilježio 22.1 poen i 6.2 skoka po utakmici. U finalu protiv Turske ubacio je 28 poena, a najbolju utakmicu je odigrao u polufinalu protiv Litvanije kada je postigao čak 38 poena.

Play u najboljoj petorci je Miloš Teodosić, koji je odigrao odličan turnir. Ostaće upamćena njegova trica Špancima sa devet metara u zadnjim sekundama u četvrtfinalu. Hidayet Turkoglu je prosječno bilježio 12.3 poena, 4.2 skoka i 3.4 asistencije po meču, ali je iskustvom predvodio Tursku do najvećeg uspjeha u povijesti.

Pored njih dvojice, te Duranta, zasluženo mjesto u najboljoj petorci su zauzeli Linas Kleiza, koji je sa 19 poena i 7.1 skokom po meču predvodio podmlađenu Litvaniju do bronze, i Luis Scola, koji je u pet uzastopnih utakmica za Argentinu postizao preko 30 poena. Turnir je završio sa 27.1 poenom i 7.9 skokova po utakmici.

Najbolji strijelac prvenstva je Luis Scola sa 27.1 poenom po utakmici, najbolji skakač je Kinez Yi Jianlian sa 10.2 skoka, dok je najbolji asistent Argentinac Pablo Prigioni sa 6.4 asistencije po utakmici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.