Kikanović: Suspenzija me nije unazadila

Intervju s bh. košarkaškim reprezentativcem

Kikanović: Suspenzija me nije unazadila

Edmir Škorić

Bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac Elmedin Kikanović u intervjuu za SportSport.ba govorio je o suspenziji, svojim igrama u Rusiji, šansama naše selekcije u kvalifikacijskoj grupi za Eurobasket, NBA ligi...

Elmedin Kikanović rođen je 2. septembra 1988. godine u Tuzli. U matičnom klubu Slobodi napravio je prve košarkaške korake, a 2007. godine potpisao je za beogradsku Crvenu zvezdu, gdje je nastupao tri godine.

Podsjetit ćemo da je suspendovan na godinu dana zabrane igranja zbog potvrđenog korištenja dopinga u Crvenoj zvezdi, pa se odlazak u ruski Enisey pokazao kao pravi potez i povratak na košarkaške parkete.

Kako ste se nosili sa suspenzijom? Je li to ostavilo traga na Vašu igru?

„Bio je to veliki šok za mene, ali budući da nije bilo drugog rješenja, morao sam prihvatiti takvu odluku. Marljivo sam trenirao, trudio se da ispravim neke nedostatke, prevashodno da povećam tjelesnu masu, u čemu sam većim dijelom i uspio“, govori Kikanović na početku razgovora za SportSport.ba, te nastavlja:

“Uslijedio je, potom, poziv selektora Sabita Hadžića i pripreme s reprezentacijom. Izborio sam se za mjesto među 12 i nastupio na Evropskom prvenstvu, što je za mene osobno bila velika satisfakcija. Pauza nikome ne prija, pogotovo tako duga. Nisam imao utakmice 14 mjeseci i to je bio najteži period za mene. Ne razmišljam više o tome, niti je to unazadilo moju igru. Fokusiran sam na treninge i nove izazove“.

Je li Rusija novi početak za Kikanovića?

“Na neki način Rusija je moj prvi izlazak u inostranstvo, budući da je Beograd (Crvena zvezda, op.a) u komšiluku i tri godine provedene tamo ne smatram kao boravkom u inostranstvu. Ovo, 7.000 kilometara daleko od kuće, novo je iskustvo. Veliku pomoć u adaptaciji na novu sredinu dugujem saigračima Jasminu Hukiću, jednom od najvećih imena bh. košarke, te Marku Marinoviću s kojim sam igrao zajedno u Crvenoj zvezdi. Oni mi mnogo pomažu svojim iskustvom. Jednostavno, s njima je sve lakše. Zahvalnost dugujem treneru Karadžiću koji me dovoe nakn godinu dana suspenzije, ukazao mi povjerenje. Na meni je da mu na terenu sve to vratim. Klub je odlično organizovan i zadovoljan sam periodom provedenim u Krasnoyarsku“.

Kvalifikacijska grupa za Eurobasket... Vaš komentar, kakve su šanse bh. reprezentacije?

“Naša kvalifikacijska grupa je naizgled lagana, ali moramo biti oprezni. Zvuči kao fraza, ali danas uistinu svi igraju košarku i niko nam neće pokloniti pobjedu. Mislim da smo uz Gruziju najkvalitetnija ekipa u grupi i da imamo odlične šanse da se plasiramo na EP. Nadam se da će nas zdravlje poslužiti i da ćemo se svi odazvati pozivu u reprezentaciju, kvalitetno spremiti i da rezultat ne bi smio izostati“, ističe Kikanović.

Koga vidite kao najvećeg favorita u grupi?

“Gledajući rostere ekipa, mislim da smo na papiru najkvalitetniji, a ne sumnjam da ćemo to i na terenu pokazati. Nikoga ne želim potcijeniti, ali vjerujem u naš kvalitet. Gruzija je bila odlična na EP u Litvaniji, Latvija je dosta nezgodna momčad sa odličnim šuterima. Poštujem Holandiju i Rumuniju, ali mišljenja sam da će naša reprezentacija uz Gruziju i Latviju voditi glavnu riječ u ovoj grupi“.

Pratite li NBA ove sezone? Najdraži klub, odnosno igrač u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu?

“Iskreno, nisam zaljubljenik u NBA ligu. S vremena na vrijeme pogledam statistike ili neke preglede i to je to. Navijam za New York Knickse, omiljeni igrač mi je Pau Gasol“.

Što biste željeli napraviti do kraja svoje igračke karijere?

“Volio bih ostvariti značajan rezultat sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu, a na klupskom planu mi je želja da se okušam u španskoj ACB ligi kao i Euroligi“.

“Za kraj bih zaželio svim čitateljima SportSport.ba portala sretnu i uspješnu 2012. godinu. Da svi zajedno slavimo uspjehe naših sportista i sportskih kolektiva“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.