Kikanovićev život na visokoj nozi: Monaco me impresionirao

Bh. košarkaš za SportSport.ba

Kikanovićev život na visokoj nozi: Monaco me impresionirao

Novi dom bh. košarkaša Elmedina Kikanovića je Monaco. U maloj, ali vrlo bogatoj mediteranskoj zemlji, Kikanović će živjeti u narednih godinu dana, koliko mu važi ugovor s istoimenim klubom, a u samo dva kvadratna kilometra strme i kamene obale susretat će se s ljudima čija imena zna gotovo svako na svijetu. To su pretežno holivudske zvijezde, multimilijarderi, supermodeli, vrhunski sportisti... Jednom riječju - svjetska elita. 

I šta vam je zajedničko za stanovnike Monaca i ljude poput Radamela Falcaa, Novaka Đokovića ili  Elmedina Kikanovića? Vjerovatno ste najprije pomislili na novac, no ako ga gurnemo u drugi plan, onda je jasno da je riječ o sportskim radnicima i ljudima koji su imali jasne vizije u svojim životima, pa su od Beograda, Tuzle ili Santa Marije nekim ne baš ružama posutim stazama stigli do bogatog sunca u Kneževini. 

Za Romana Abramoviča, koji tu ima nekoliko jahti, baš kao i za neke njegove poslovne partnere i tajkune iz Rusije, Kine, Arabije ili Sjedinjenih Američkih Država, Monaco je 'obećana zemlja', a nadamo se da će i našem Kikanoviću otvoriti i pokazati svu svoju raskoš. Ako u životu niste dovoljno odvažni da uspijete, onda nipošto ne idite u Monaco.

"U Monacu sam proveo tri dana. Obavili smo ljekarske preglede i testove fizičke pripremljenosti, nakon toga smo se preselili u italijanski Bormio, gdje ćemo se zadržati 15 dana i obaviti bazični dio priprema. Šta da kažem, prvi utisci su odlični, iako sam proveo tek tri dana u Monacu. Mnogo je turista, posebno u ovom periodu i zaista sam impresioniran. Sve je puno luksuza, glamura, na svakom koraku se mogu vidjeti skupocjeni automobili, otmjene jahte...", ispričao je Kikanović u razgovoru za SportSport.ba i nastavio:

"Tek slijede izazovi. Čim se vratim sa priprema morat ću pronaći stan i malo bolje se upoznati sa Monacom i životom. Naša dvorana je u sklopu stadiona Louis II, tako da planiram u slobodno vrijeme da idem na fudbalske utakmice."

Šta je presudilo da napustite Njemačku i pređete u Monaco? 

"U Berlinu sam proveo dvije sjajne godine i zaista sam uživao tamo. Život sportiste je takav da dođe vrijeme da poželiš novi izazov. Monaco je ponudio sjajne uslove, a znajući kakve ambicije imaju, dao sam im prednost u odnosu na neke druge ponude koje sam imao. Otkako ih je preuzeo Sergey Dyadechko, Monaco je od statusa trećeligaša došao do kluba koji je osvojio dva Kupa Francuske u posljednje dvije sezone, a pobjednici su i regularnog dijela prvenstva, te osvajači trećeg mjesta u FIBA Ligi šampiona. Klub je sjajno organizovan. Sve su to razlozi koji su me privukli", priča nam Kikanović. 

Vaš košarkaški put je počeo u Slobodi. Koliko je bio posut trnjem i kamenjem do Monaca? 

"Bio je, naravno, težak, ali uživao sam gdje god da sam igrao. Košarka je moja strast, način života i privilegija je kada se bavite s nečim što toliko volite. Kada se osvrnem na početke, bilo je trenutaka koji su me stavljali na iskušenje, poput suspenzije zbog dopinga, ali svaki put sam se vraćao na najbolji mogući način. Kada je bila aktuelna priča oko dopinga, trenirao sam duplo više u to vrijeme i bio sam svjestan da spas može biti samo ako se vratim jači i bolji." 

I danas ste jedan od miljenika navijača Crvene zvezde. Kako gledate na uspjehe bivšeg kluba?

"Crvena zvezda je danas izuzetno organizovan i finansijski stabilan klub. Skidam im kapu za sve što su napravili u proteklom periodu. Izgradili su odličan sistem, sjajno predsravljaju Srbiju u Euroligi, a u regionu su neprikosnoveni." 

Da li se sjećate nekih posebnih trenutaka iz perioda dok ste nastupali za crveno-bijele? 

"Naravno da se sjećam, mnogo lijepih trenutaka sam doživio dok sam nosio dres Crvene zvezde. Igrati vječiti derbi sa Partizanom je jedinstven osjećaj. To je vjerovatno i najveći derbi u Evropi, uz onaj grčki između Panathinaikosa i Olympiakosa. Ambijent na tim utakmicama je zaista bio nevjerovatan, to mnogi igrači ne dožive za cijelu karijeru", govori ovaj 28-godišnji košarkaš.  

Kakve su Vaše ambicije po pitanju košarke? Je li vam jedna od želja da zaigrate u NBA ligi? 

"Iskreno, moje ambicije su vezane isključivo za evropsku košarku. Čini mi se kako je NBA liga danas postala mnogo dostupnija evropskim igračima nego što je bio ranije slučaj, ali kao što sam rekao, o tome uopšte ne razmišljam. Vjerujem da naši ostali igrači imaju perspektivu kada je odlazak u Sjedinjene Američke Države. Tu su već Teletović i Nurkić, a sigurno će u nekoj bliskoj budućnosti biti i Musa. Ogroman potencijal je u proteklim pretkvalifikacijama pokazao i Gegić. To su ogromni talenti i vjerujem da će zauzeti svoje mjesto kao neki od pikova na draftu." 

Kako ste doživjeli protekle pretkvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo? 

"Iako zbog povrede nisam mogao igrati, pratio sam sve utakmice i momci kao i kompletan stručni i medicinski štab, zaslužuju sve čestitke. Pokazali su da je budućnost bh. košarke svijetla. Nakon poraza od Švedske mnogi su bacali drvlje i kamenje po ovim momcima nezasluženo, a oni su se izdigli iz svega na pravi način i pobjedama u Slovačkoj i Armeniji pokazali karakter."

Da li ste možda razgovarali s nekim od saigrača? 

"Čuo sam se redovito s igračima s kojima sam nastupao u prethodnim reprezentativnim akcijama. Odsustvo selektora u Armeniji je svakako bio hendikep, ali momci su odgovorili izazovu u velikom stilu. Naravno, selektoru želim brz oporavak i da nastavi ovaj dobar posao koji je započeo sa BiH."

Možemo li Vas očekivati u kvalifikacijama? 

"Ja sam reprezentaciji na raspolaganju kad god me zdravlje služi, naravno pod uslovom da sam potreban. Tako je od 2006. godine kada sam prvi put zaigrao za seniorski tim i vjerujem da će potrajati." 

Interesantno je da ste se u prošlosti pored košarke okušali i u nauci. Tačnije, zakoračili ste u svijet prava. 

"Tačno tako. Upisao sam Pravni fakultet u Beogradu, ali nažalost nisam uspio uskladiti profesionalne obaveze sa učenjem i u tom periodu morao sam da dam prioritet košarci. Nije isključeno da po završetku karijere nastavim započeto, ali otom potom. U međuvremenu sam završio sportski menadžment, što je svakako blisko onome čime se bavim." 

Koliku ulogu u Vašoj karijeri ima supruga Marina? 

"Marina ima jako veliku i važnu ulogu. Ona mi je veliki oslonac i podrška u svemu što radim. I kada ide dobro i kada su manje lijepi trenuci, njena energija je nešto što me čini sretnim i spokojnim. Sve je mnogo lakše kada imaš pravu osobu uz sebe, koja je spremna da se žrtvuje zbog tebe i bezrezervno podrži u svakom trenutku", kazao je Kikanović na kraju razgovora za SportSport.ba.

Kikanović je u prošloj sezoni u dresu Albe u prosjetu po meču ubacivao 15,6 poena, te je dodao 4,5 skokova 1,5 asistenciju. Prije Albe igrao je tuzlanskoj Slobodi, Zvezdi, Eniseyju i Nancyju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi