Kinđe nikad neće otići iz mog srca

Bogdan Tanjević za SportSport.ba

Kinđe nikad neće otići iz mog srca

Nema mnogo imena u bh. košarci koja se nalaze u istoj ravni sa legendardnim trenerom čuvene generacije Bosne. Bogdan Tanjević, popularni Boša, danas trener turskog Fenerbahcea, ime je upisano zlatnim slovima u anale ovog sporta i to ne samo u BiH.

Tanjević je kao potpuni košarkaški anonimus u Bosnu je stigao 1971. godine i osam godina potom, napravio tada najveći uspjeh jugoslovenske košarke, postavši sa „studentima“ evropski prvak.

Danas, gotovo 30 godina poslije, Boša sa istim žarom vodi turski Fenerbahce, s kojim je redovni učesnik ULEB-ove košarkaške Eurolige. Ipak, Fener je ove sezone opet zapeo u Top 16 fazi elitnog evropskog klupskog takmičenja.

-    Imali smo priliku da pred svojim navijačima dođemo nadomak plasmana u četvrtfinale. U pretposljednjem kolu bila nam je potrebna pobjeda protiv Cibone, ali nismo uspjeli. U taj smo meč ušli prilično nonšalantno i to nam se obilo o glavu. Ista se stvar desila još nekoliko puta tokom sezone i to je najveća zamjerka koju imam za reći svojim igračima, kaže Boša za SportSport.ba.

SportSport.ba: U Fenerbahceu imate nekoliko zaista vrhunskih pojedinaca ove sezone? S čijom ste igrom najviše zadovoljni?

-    Nekoliko zaista kvalitetnih igrača, poput Gordana Giričeka, stiglo je u klub tokom sezone i morali su proći period adaptacije, što se osjetilo na njihovoj igri. U nekim važnim susretima, kod cijele ekipe bila je primjetna velika doza nesigurnosti i nervoze, što nas je koštalo nekoliko pobjeda i to je nešto što u narednoj sezoni moramo promijeniti.

SportSport.ba: U ekipi imate i dva Bosanca. Veterana Damira Mršića i velikog talenta Emira Preldžića, čije vrijeme tek dolazi.

- Mršić je već dugo u klubu i ima status gotovo pa legende Fenerbahcea. Veoma je iskusan i za razliku od mlađih igrača hladne je glave u trenucima kad se odlučuje meč. Što se Preldžića tiče, smatram da je pred njim velika karijera, samo još mora popraviti neke segmente u svojoj igri, što sam siguran da će i napraviti.

SportSport.ba: Za nešto više od dvije sedmice puni se 30 godina od kako ste sa Bosnom u Grenobleu postali prvak Evrope. Možemo li vas očekivati ponovo u Sarajevu na obilježavanju godišnjice?

-    Naravno. Dolazim u Sarajevu da se vidim sa svojim dragim prijateljima iz tog vremena. Uvijek se lijepo okupiti i prisjetiti starih vremena. Nažalost, tad sa nama neće biti mog Kinđeta i to me jako boli, jer taj čovjek nikad neće otići iz mog srca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti