Kineski kapital na velika vrata stiže u evropski fudbal!

Kineski kapital na velika vrata stiže u evropski fudbal!

Kinezi su preporodili prašku Slaviju

Brojni evropski klubovi su dolaskom bogatih inostranih ulagača doživjeli svoj procvat. Ti fudbalski moćnici pretežno dolaze iz Rusije, SAD-a i naročito arapskih zemalja poput Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kada su u pitanju većinski udjeli Kineza u evropskim klubovima, najviše možemo govoriti o slučaju Slavije iz Praga. Velikan češkog fudbala prošao je kroz težak period, prošle sezone je bio na rubu ispadanja u niži rang a godinama su ga pratili finansijski problemi.

Dolaskom kineske kompanije Energy Company Limited (CEFC), stvari su se drastično promijenile. Ova kineska energetska kompanija je većinski vlasnik češkog giganta (60%), a Slavia se trenutno nalazi na petom mjestu na tabeli, nema finansijskih problema i konačno je u situaciji da dočeka jedan transfer rok sa realnim ambicijama da dovede neko zvučno pojačanje.

CEFC je u Slaviji uspio sačuvati neke vrhunske igrače poput češkog reprezentativca Milana Škode, a u planu je dodatno jačanje igračkog kadra kako bi ovaj tim ponovo postao konkurentan svom gradskom rivalu Sparti i Viktoriji iz Plzena. Kineski vlasnici ističu da je za ovu sezonu cilj plasman u Evropsku ligu, te da će ambicije u narednom periodu rasti još više.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.