Kineski kapital na velika vrata stiže u evropski fudbal!

Napokon su spoznali da je fudbal postao biznis

Kineski kapital na velika vrata stiže u evropski fudbal!

Brojni evropski klubovi su dolaskom bogatih inostranih ulagača doživjeli svoj procvat. Ti fudbalski moćnici pretežno dolaze iz Rusije, SAD-a i naročito arapskih zemalja poput Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Već dugo se postavlja pitanje zbog čega svoj kapital u evropski fudbal u većoj mjeri nisu uložili Kinezi, čija je država druga ekonomska sila u svijetu. Malo je poznato da Kinezi ipak ulažu u evropske klubove, iako to još uvijek neki spektakularni iznosi. 

Kineska kompanija Citic Capital je vlasnik 13% dionica Manchester Cityja, dok Dalian Wanda Group ima 20% udjela u Atletico Madridu. Investitori koji dolaze iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu imaju udjela u još nekoliko klubova u Francuskoj, Holandiji i Češkoj, na čemu se svakako ne žele zaustaviti.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Kina voli da je uspješna u svemu što radi. Jedina stvar koju trenutno ne rade dobro je fudbal, koji je globalna igra koja tamo nije dovoljno razvijena. Kinezi imaju ogroman potencijal da iskoriste svoje resurse i ulože u najveće svjetske klubove, što bi im se u budućnosti vratilo višestruko", rekao je Simon Chadwick iz biznis škole na Univerzitetu u Coventryju.

Donosimo vam listu od nekoliko klubova u kojim se već osjeti 'rukopis' kineskih milijardera.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.