Kinezi na Balkanu grade stadion vrijedan do 105 miliona eura

U Velikoj Gorici

Kinezi na Balkanu grade stadion vrijedan do 105 miliona eura

E. Škorić

Kineski ulagači u Hrvatskoj žele da izgrade još jedan stadion, ovaj put u Gorici.

Graodnačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, predsjednik HNK Gorica i član izvršnog odbora HNS-a Nenad Črnko krenuli su realizaciju izgradnje spektakularnog stadiona.

Arhitekt Mirsad Mustedanagić je poslao projekt stadiona koji bi imao 35.000 sjedećih mjesta, od čega bi osnovni dio imao 19.6000 mjesta, a za velike priredbe bi se otvorilo još 15.400 gledatelja.

Također, stadion bi imao 400 parkirnih mjesta u garaži, 30 dizala, mogućnost otvaranja staklama, a cijena bi bila između 52.5 i 105 miliona eura.

Gorica želi kraj postojećeg stadiona napraviti kompleks sa stadionom, kampom, akademijom, hotelom, trgovačkim centrom, a plan je da se prva utakmica na novom stadionu odigra 15. oktobra 2023. godine.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Stadion će graditi kineska kompanija Z-Run WellTon Industry, a njihova osnivačica Jiang Yu potpisala je sporazum s velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem i Nenadom Črnkom, predsjednikom NK Gorice i Nogometnog saveza Zagrebačke Županije.



Top Komentari

Ludilo_brale
Normalno , stadioni/dvorane se rade tj. ulagači dolaze tamo gdje je i ozbiljan nogomet i sport općento.
0 4
Mungos
A pitarima karina, jel?
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi