Kirin kup u prvi plan izbacio Premijer ligu

Premijerligaški igrači opravdali očekivanja

Kirin kup u prvi plan izbacio Premijer ligu

Adnan Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je Kirin kup u Japanu savladavši u finalu domaću selekciju rezultatom 2:1.

Nakon što je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine dogovorio nastup našeg nacionalnog tima na Kirin kupu, bosanskohercegovačka sportska javnost je počela polemisati o tome da li je odlazak u Japan opravdan i potreban.

I kada je zvanično objavljeno da će Zmajevi u Japanu biti bez najvećih zvijezda (Edin Džeko, Miralem Pjanić, Asmir Begović, Emir Spahić, Muhamed Bešić, Ervin Zukanović, Vedad Ibišević, Senad Lulić, Edin Višća...) prihvatanje ponude od strane Fudbalskog saveza Japana okarakterisano je kao veliku promašaj.

Međutim, i pored svih problema sa kojima se susreo selektor našeg nacionalnog tima, Mehmed Baždarević nije očajavao. Odlučio je Baždarević pružiti priliku igračima koji su manje igrali u proteklom periodu, te igračima iz Premijer lige Bosne i Hercegovine.

I nije pogriješio. Baždarevićevi izabranici su oduševili bosanskohercegovčku javnost, a ono što ohrabruje pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo je proširen igrački kadar, ali i povratak pozitivne atmosfere i povjerenja navijača.

Svakako da su konačno i ljubitelji domaćeg klupskog fudbala konačno došli na svoje, pošto su sjajne partije pružili i fudableri iz premijerligaških klubova koji su pokazali da se u budućnosti na njih mora ozbiljno računati.

Nije zanemariv podatak da je finalni meč protiv Japana počela postava u kojoj je bilo čak sedam igrača koji su igrali ili još uvijek igraju u Premijer ligi (Šehić, Bekić, Šunjić, Cocalić, Hodžić, Duljević i Sušić).

Krilni napadač Sarajeva, Haris Duljević još jednom je oduševio. U oba susreta bio veoma zapažen, pa može se reći da je igrao mnogo bolje nego u bordo dresu u finišu sezone.

Svoju priliku iskoristio je i njegov saigrač Almir Bekić. Lijevi bočni Sarajeva od prve minute je zaigrao u finalnom meču protiv Japana i pokazao je svoj kvalitet. U odbrani je bio na visini zadatka, a zajedno sa Duljevićem zadavao je probleme po lijevoj strani odbrani Japana.

Povratnik u reprezentaciju, fudbaler Željezničara Miroslav Stevanović, takođe je na najbolji način odgovorio na ukazano povjerenje. Istina, igrao je manje od Duljevića i Bekića, ali svoj dobro odrađen posao krunisao je lijepom asistencijom Đuriću za pogodak koji nam je donio trijumf.

Priliku da skupe koji minut u nacionalnom timu dobili su Filip Arežina (Zrinjski), Aleksandar Kosorić (Željezničar), te Zvonimir Kožulj (Široki Brijeg), dok je golman Slobode Kenan Pirić oba susreta gledao s klupe za rezervne igrače.

Upravo radi svih ovih nabrojanih fudbalera, te ostalih reprezentativaca koji su u Japan otišli unaprijed prežaljeni, nastup na Kirin kupu se pokazao kao pun pogodak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi