Kišna majska noć, finale Kupa, sarajevski derbi, velika drama: "Još pamtim Varešanovićeve riječi..."

Utakmica koja se pamti

Kišna majska noć, finale Kupa, sarajevski derbi, velika drama: "Još pamtim Varešanovićeve riječi..."

A. Čaušević

Kako postoje pobjede koje se pamte do kraja života, tako postoje i porazi koji se ne zaboravljaju. Sarajevo i Željezničar su u 70 godina dugom rivalstvu odigrali pregršt velikih utakmica, jedna takva je bila i ona iz finala Kupa u sezoni 2001/2002. 

Željezničar je u to vrijeme bio bolji tim od Sarajeva, barem rezultatski. Predvođeni tada mlađahnim stručnjakom Amarom Osimom Plavi su ranije nanijeli nekoliko teških poraza ljutom rivalu, posebice u sezoni 2000/2001 kada su kratkom razmaku dva puta slavili na Koševu i na Grbavicu donijeli duplu krunu.

Godinu kasnije Bordo momci su dočekali revanš. Kišna majska noć. Sarajevski derbi. Pune tribine našeg najvećeg stadiona. Evropska atmosfera. Potpuni spektakl, unatoč lošem vremenu. Velika drama i pobjeda Sarajeva 2:1. Utakmica koja definitivno spada u rubriku onih "nezaboravnih".

Nakon nekoliko sušnih godina trofej je ponovo stigao u Titovu 38b. Svojim golom ga je donio Adnan Osmanhodžić, svojevremeno odlični veznjak, jedan od rijetkih fudbalera koji su podjednako omiljeni u Tuzli i Sarajevu.

"Nismo pobijedili Željezničar tri ili četiri utakmice, stvorila se neka fama, navijači su strahovali. Trener nam je bio Fuad Muzurović koji je tada imao nekih zdravstvenih problema. Na polusezoni nam je stigao Mirza Varešanović, ali smo se uspjeli stabilizovati i izgledati drugačije i bolje", počeo je Osmanhodžić razgovor za SportSport.ba.

Bila je to stvarno utakmica koja se pamti. Zvučna imena na obje strane. U Bordo dresovima Mirsad Dedić, Mirza Mešić, Albin Pelak, Muhidin Zukić, Edin Šaranović, a na drugoj Miroslav Kružik, Almir Gredić, Edis Mulalić, Ivica Huljev, Bulend Bišćević... Imalo se šta i vidjeti na terenu, bez obzira na loše vremenske uslove.

Sarajevo je vodilo s 1:0 golom Zukića iz prvog dijela. U 91. minuti Plavi dolaze do izjednačenja preko Gredića. Činilo se da će uslijediti nastavak drame, a onda je na scenu stupio Osmanhodžić koji zabija za pobjedu i erupciju oduševljenja među Bordo pristalicama.

"Sjećam se da sam kod rezultata 1:0 promašio veliku priliku. Predriblao sam Adžema, prošo Kružika, ali otišao previše ukoso i šutirao sam pored gola. Nakon njihovog izjednačenja stajao sam na centru i govorim Šaranoviću da sam ono zabio sve bi bilo drugačje. Onda mi je Varešanović rekao: 'Nema problema, zabit ćeš ga do kraja'. Još pamtim te riječi jer je tako i bilo,", govori Osmanhodžić.

"I danas kada vidim taj gol emocije me preplave, svi smo mi od krvi i mesa. Drago mi je što me se ljudi sjećaju i pamte, pozdrave me kad god dođem u Sarajevo, znam da sam nešto uradio..."

"Ne znam da li mi je najdraži, ali je sigurno jedan od dražih golova. Ne mogu ja umanjiti golove Sigmi Olomouc ili Bešiktašu. Dao sam važnih golova i za Slobodu. Zna se šta je derbi i to baš ja da odlučim pobjednika, da vratimo trofej. Bio sam zaista presretan, tribine su pune, ugođaj je bio potpun", kazao je Osmanhodžić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Osmanhodžić, koji nas je malo u šaljivom tonu naružio što ga ometamo u izolaciji, je dodao kako je i danas u kontaktu s nekim od saigrača iz tadašnje generacije Sarajevo te da se rado prisjete velike pobjede nad najvećim rivalom.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Ivica_Osim8
Ovih zadnjih pet derbija je dobro pravo, mi njih dvije, oni nas dvije i jedna nerijesno, bas se ne zna ko ce koga
8 2
KallDrogo
Dobro se igra i u zadnje vrijeme i posjeta dobra. Poslije serije onih 0 0, sad su derbiji predobri..
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi