"Klokani" (ne)mogu napravit čudo
Tim Australije koji će pokušat napravit čudo

Svjetsko rukometno prvenstvo

"Klokani" (ne)mogu napravit čudo

Edmir Škorić

Još samo dva dana do Svjetskog rukometnog prvenstva u susjednoj Hrvatskoj, a najveći "autsajder" po svemu sudeći bit će reprezentacija Australije koju predvodi Danac.

Pitanje je mogu li išta napravit u skupini A pored Francuske, Mađarske, Rumunije, Argentine i Slovačke. Mnogi ih vide kao totalne autsajdere, a njihove pripremne utakmice u Hrvatskoj dovoljno ukazuju na to.

Naime, "klokani" su u Hrvatsku prvi stigli, prije svega da bi se navikli na hladnoću i vremenske uvjete koji ne prevladavaju u Australiji, ali i zbog priprema za SP koje počinje 16. januara, tj. u petak.

Odsjeli su u Belom Manastiru gdje su sa istoimenim klubom odigrali prvu kontrolnu utakmicu. Na čelu sa danskim trenerom "klokani" su pobijedili hrvatskog trećeligaša tek 30:28. Koliko su zapravo (ne)jaki govori poraz od Požege (29:23). 

Australci danas odlaze u Osijek, a svoju prvu utakmicu igrat će u subotu protiv Mađarske.  Dan poslije igraju sa Slovačkom, zatim s Francuskom, a 20. januara imaju slobodan dan. Utakmicom protiv Rumunije završit će svoj ciklus.

Danac Morten Fjeldstadt se ipak nada nekom čudu njegove izabrane vrste u Hrvatskoj, mada su svjesni težine svoje skupine i ostalih protivnika. Ipak, rukomet nije najpoželjniji i najpopularniji sport u Australiji. Njihovi igrači pretežno igraju u domaćim klubovima.

Jedan od njihovih protivnika u Osijeku je Mađarska, reprezentacija koja je bila uspješnija u baražu od selekcije Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.