Klub koji već dvije decenije živi u Arsenalovoj sjeni

Tottenham želi prekinuti crni niz

Klub koji već dvije decenije živi u Arsenalovoj sjeni

Derbi sjevernog Londona će danas na White Hart Laneu odigrati Tottenham i Arsenal, ekipe koje se nalaze na drugoj i trećoj poziciji u Premiershipu nakon 28 kola.

Tottenham se odavno nalazi u sjeni svog gradskog rivala, koji je u posljednje dvije decenije svake sezone završavao sezonu ispred Spursa na tabeli.

Posljednji put kada je Tottenham završio bolje plasiran od Arsenala bilo je u sezoni 1994/1995. Tottenham je tada sezonu okončao na sedmom mjestu sa 62 boda, a Arsenal je bio 12. sa osam bodova manje. 

Sam podatak da je te godine titulu osvojio Blackburn, koji već duži niz godina ne igra u najelitnijem rangu, dovoljno govori koliko se situacija u engleskom fudbalu zapravo promijenila. Interesantno, treće mjesto pripalo je Nottinghamu, a peto Leedsu, također klubovima koji odavno ne spadaju u vrh fudbala na Ostrvu.

Ažurni britanski analitičari su izračunali da je u historiji Premier lige Arsenal u prosjeku sezone završavao 5,35 mjesta iznad Tottenhama, sa 16,15 bodova više od svog gradskog rivala.

Posljednji put kada je Tottenham bio zaista blizu da konačno pobjegne iz sjene Arsenala bio je 2013. godine. Spursi su tada u martu imali sedam bodova više od svog rivala, ali su na kraju ipak završili jednu poziciju ispod Topnika. Arsenal je završio na svom, pomalo tradicionalnom, četvrtom mjestu sa 73 boda, dok je Tottenham osvojio 72. Titulu je u toj sezoni osvojio Manchester United, a tog dana se od klupe Crvenih đavola oprostio legendarni Alex Ferguson.

Današnji derbi Tottenhama i Arsenala igra se na White Hart Laneu sa početkom u 13:45 sati, a utakmica je od ogromne važnosti za obje ekipe. Spursi su drugi na tabeli sa 54 boda, tri boda više od trećeplasiranog Arsenala i tri manje od lidera Leicestera.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Teško je reći da li bi pobjednik današnjeg derbija sjevernog Londona osvojio titulu, jer nešto se pita i Leicester, ali jasno je da bi gubitnik napravio ogroman korak unazad.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti