Knjiga o fudbalu prodana za 1,4 miliona

Knjiga o fudbalu prodana za 1,4 miliona

Najstarija knjiga o nogometnim pravilima na svijetu iz 1859. godine prodana je na aukciju u londonskom Sotheby'su za 1.4 milijuna dolara nepoznatom kupcu.

Knjiga je prodana kao dio arhive najstarijeg nogometnog kluba na svijetu Sheffield FC-a koji trenutačno nastupa u Sjevernoj ligi, sedam razreda ispod Premiershipa.

Vlasnici kluba prodali su knjigu kako bi prikupili sredstva za realizaciju nekoliko projekata, među kojima je i izgradnja novog stadiona.

"Odluka o prodaji nije bila lagana. Međutim, ekonomska klima se promijenila i bili smo prisiljeni na ovaj potez," kazao je predsjednik kluba Richard Tims.

Sheffield FC je osnovan 1857. godine i Međunarodna nogometna federacija (FIFA) priznala ga je kao najstariji na svijetu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.