Ko je Christian Streich i po čemu je osoben

Primjer dugovječnosti trenera

Ko je Christian Streich i po čemu je osoben

Novac koji se obrće u vrhunskom fudbalu polako ali sigurno baca u drugi plan vrijednosti koje su nekad bile zaista važne. 

Omladinski pogoni u mnogim klubovima Bundeslige koštaju mnogo više nego što čovjek može da zamisli, tako da klubovi koji imaju novac “nemaju vremena” da se brinu o mladim fudbalerima, piše u zanimljivoj objavi administrator facebook stranice Njemačka Bundesliga Balkan.

Bez navođenja imena mladih talenata koji prelaze u internate Hoffenheima i Leipziga koji su u posljednje vrijeme najviše pažnje poklanjali omladinskim pogonima ili u redove Bayerna koji vrlo lako plaća i milionske sume za igrače u U-17, aktivnosti su isto tako učestale kao i u seniorskom pogonu!

Od 1. januara 2018. godine DFB je donio propis da svaki igrač iznad 12 godina ako mijenja klub sa Internatom mora platiti bivšem klubu minimalnu sumu od 18.000 eura pa naviše, zavisi od starosti igrača, vremena provedenog u bivšem klubu i njegovog kvaliteta.

Time se štite interesi "manjih klubova"!

Jedan od onih koji finansijski nikad nije bio “posebno jak” FC Freiburg je jedan od klubova sa boljim omladinskim pogonom i sa Augsburgom je, vjerovatno, izbacio najviše mladih fudbalera koji su pod ugovorom u Bundes ligi.

I kad se o Freiburgu priča onda se ime sadašnjeg trenera prve ekipe Christiana Streicha izgovara sa posebnim respektom. Ovaj temperamentni trener i jedan od najvrijednijih “radnika” među trenerima je već sedam godina na čelu Freiburga, a kad se tome doda da je devet godina bio Co-trener i sedam godina trener u omladinskom pogonu onda se može sa pravom reći da je to legenda Freiburga.

Ovo mu je 23. godina otkako radi kao trener i nikada nije radio u drugom klubu. Usto jedan je od trenera sa najdužim stažom kao trener prve ekipe!

Omiljen je kod igrača i poznato je da nikada sa njima nije imao problema, a navijači se zaklinju u njega. Veliki broj fudbalera koje je trenirao rekli su da su u fudbalu uspjeli samo zato što su Streicha imali za trenera.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Pod Streichovim vodstvom afirmirali su se Dennis Aogo, Jonathan Pitroipa, Daniel Schwaab, Eke Uzoma, Ömer Toprak, Oliver Baumann...

Trener za kojeg mnogi prosječni ljubitelji fudbala i ne znaju, 2012. je u izboru za najboljeg trenera zauzeo treće mjesto iza Jurgena Kloppa i Luciena Favrea. Godinu kasnije ostao je iza Juppa Heynckesa, ostavivši Kloppa na trećem mjestu.

Top Komentari

Medo-Brundo
Ko je Christian Streich i po čemu je osoben -- osoben????????
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti