Najbolji bh. sudija - običan čovjek koji stoji čvrsto na zemlji: "Premijer liga je moja Liga prvaka"

Irfan Peljto govorio za SportSport.ba

Najbolji bh. sudija - običan čovjek koji stoji čvrsto na zemlji: "Premijer liga je moja Liga prvaka" · Intervju

Admin Čaušević

Da Premijer liga BiH ipak ima svog "predstavnika" u grupnoj fazi nekog od UEFA-inih klupskih takmičenja pobrinuo se Irfan Peljto, već nekoliko godina najbolji bh. sudija čije vrijeme tek dolazi.

Peljto već godinama sudi utakmice međunarodnog karaktera i dobija sve veće povjerenje UEFA te je na pravom putu da se u skorije vrijeme nađe u elitnoj grupi sudija.

Prije skoro dvije godine sudio je i završni turnir omladinske Lige prvaka, a redovno dijeli pravdu na mečevima grupne faze Europa lige, Lige nacija ili kvalifikacija za SP, odnosno EP, dok u BiH najznačanije utakmice pripadnu upravo njemu.

Sudija iz Sarajeva je u razgovoru za SportSport.ba govorio o mnogim temama. Kako kaže suđenje je naslijedio od oca, na utakmici pretrči minimalno 10 kilometara, a od velike važnosti mu je i da se dobro naspava uoči svake utakmice.

Kada ste i zašto odlučili da želite biti fudbalski sudija?

"Kao i svako dijete u ratnom Sarajevu trenirao sam fudbal. Nisam bio neki igrač. Nakon što sam završio tu poluprofesionalnu karijeru došao sam na ideju kad sam napunio 18 godina da budem sudija jer se samo punoljetne osobe mogu pristupiti polaganju. Sve je te počelo od oca. Kod mene je suđenje u kući od rođenja, evo živim to sada, najvjerovatnije ću tako i umrijeti. Sve je počelo od 18 godine, niko me nije forsirao, jednostavno probudio sam se i odlučio sam da postanem sudija."

Oglasi

U modernom fudbalu mnogi fudbaleri imaju neki ritual ili običaj prije utakmice. Kako se ti pripremaš za susrete?

"Prije svake utakmice zajedno sa svojom dvojicom pomoćnika, Senadom Ibrišimbegovićem i Davorom Beljom, izvršimo analizu ekipa, problematičnih igrača, glavnih igrača. Gledamo taktike, kako daju golove...Radimo te neke stručne pripreme."

"Meni je najvažnije da se dobro naspavama. Ja sam pobožan i religiozno sam odgojen. Najviše se uzdam u Boga i najviše se zamolim da to sve bude kako treba te da mi da snage i koncentracije."

Odsudili ste veliki broj značajnih mečeva, da li postoji ijedan meč uoči kojeg ste imali tremu?

"Moram priznati da prije svake utakmice imam neku pozitivnu tremu. Sudija koji nema tremu nije nije dobro pripremljen jer morate imati taj neki adrenalnin koji će vas držati budnim tokom utakmice. Samo tako možete iznijeti teške situacije."

Oglasi

"Mogu ja nabrojati nekoliko evropskih utakmica, ali ja sam davno rekao meni je Premijer liga moja Liga prvaka, ne bih nikad dalje makao od toga. Utakmice Sarajeva i Željezničara su inače najbolje utakmice. Sanjao sam da to sudim jednog dana."

Pierluigi Collina je nedavno kazao da je mnogo teže suditi mečeve nižih rangova od onih visokog značaja. Slažete li se s tim?

"Da, naravno. Meni je puno lakše suditi neki naš derbi ili evropski meč nego neku utakmicu borbe za opstanak gdje ima tenzija. Ne znam što je to tako, ali jednostavno naboj je drugačiji. Što bi se reklo 'borba za goli život', pa su te utakmice jednostavno drugačije."

Koji meč do sada Vam je bilo najveće iskušenje suditi i zašto?

Oglasi

"Uvijek u sjećanju ostane prva velika utakmica koju ste sudili. Meni je to bilo u Europa ligi, utakmica Salzburg - Rosenborg. Jedan mlad momak izlazi i predvodi dvije ekipe, stadion pun... Do jučer sam gledao kako kamera prolazi ispred igrača, a sada odjednom ta kamera prelazi ispred mene. Tu ste na malim ekranima. Velika stvar za mene, za moju državu i moj Savez.

I onda na toj utakmici, kao što se meni nekako uvijek i dešava, mora se desiti neki kazneni udarac, neko simuliranje, situacija za tešku odluku... Uvijek to pamtite."

Koliko u prosjeku pretrčite kilometara na jednom susretu?

"Zavisi od ekipa kojim sudimo i samih utakmica, ali neki prosjek je između 10 ili 12 kilometara."

Posljednjih godina se često mijenjaju pravila fudbalske igre, mnogi gledatelji su zbunjeni. Je li se Vama kao sudiji teško prilagoditi?

Oglasi

"Mi se moramo prilagoditi. Život se mijenja, dolaze nove tehnologije, tako se mijenjaju pravila i u sudijskom svijetu. Na nama je da se adaptiramo jer sam naš poziv je improvizacija i adaptacija. Imamo dovoljno edukatora i ljudi koji nam prenose objašnjenja. Snalazimo se, čitamo i učimo, ali sada nikad niti jedan sudija neće biti stopostotan, bez obzira na sve."

VAR tehnologija je izazvala dosta polemika. Sudili ste nekoliko mečeva s VAR tehnologijom u inostranim ligama, mislim u Grčkoj i Saudijskoj Arabiji. Kako ste se snašli?

"VAR je izvanredna stvar ko je koristi pravilno. UEFA ima postulat i osnovni postulat gdje nekad reagujemo nekad ne i toga se držimo. Međutim u nacionalnim prvenstvima se to prilagodi vlastitim takmičenjima."

"Možda to ponekad izgleda degutantno, ali VAR je kreiran da bi se izbjegle krupne greške i mislim da je za te stvari prava stvar i više nema slučajeva kao sa utakmice od prije nekoliko godina Irske i Francuske kada je putnika na Svjestko prvenstvo odlučilo Henryjevo igranje rukom."

Oglasi

Da li na međunarodnim mečevima s igračima iz regije komuniciraš našim jezicima ili koristiš isključivo engleski? Jesi li nekad imao nesporazuma?

"Kada skautiramo ekipe gledamo i tražimo igrače s našeg podneblja, pokušate ih pridobiti, da dobijete igrače uz pomoć kojih ćete pod kontrolom držati ostale. Većinom to upali, a nekad imate igrača koji jednostavno ne žele s vama da pričaju."

U Premijer ligi vas većina igrača cijeni i poštuje. Postali se autoritativan sudija. Koliko je važno za sudiju da ima autoritet?

"Krenut ću s poštovanjem. Da bi imali poštovanje morate to prvo dati. Svjestan sam da je fudbal za igrače njihov hljeb, morate to poštovati. Nekad nešto i pogriješite, ali budete čovjek i kažete to igračima. Oni to vole i prihvate. Možda uz ljudskost koju sam gradio na zelenom terenu, oni su to prepoznali."

Rekorder ste po broju suđenih sarajevskih derbija, sudili ste i mostarski derbi Velež - Zrinjski. Koji derbi je teže suditi?

"Svaka utakmica nosi svoju težinu, nema tu neke velike razlike između mostarskog i sarajevskog derbija. Ali ja sam Sarajlija, posebno doživljavam tu utakmicu, znam šta znači tim ljudima. Sarajevo je uvijek bilo multietnički i multikulturalni grad i nikad se nije dijelio, međutim dijeli se samo jednom i to kad se igra derbi."

"Meni lično kao djetetu ovog grada suditi sarajevski derbi je privilegija, odgovornost, ali isto tako i teret."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, kakav je Irfan Peljto van terena?

"Za sebe prije svega volim reći fin suprug i otac, prijatelj i drug. Jedan sasvim običan čovjek koji, hvala Bogu gradom hoda uzdignute glave. Ne gledam nikog s visine, sasvim sam normalna osoba, hodam po zemlji i nadam se da ću takav i ostati", rekao je Peljto na kraju razgovora za SportSport.ba.

Top Komentari

kaskada24
Mr. Peljto, respect!
8 1
Rigel
Ne reče nam za koga navijaš, Irfane?
1 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti