Ko je Ismet Štilić? U derbijima ima jednu pobjedu i 100 posto procenat uspješnosti
Štilić je u posljednjih 15-tak godina dva puta bio u žiži interesovanja, ali nijednom zbog nezajažljive ambicioznosti ili želje za isticanjem

Novi pomoćnik Milomira Odovića

Ko je Ismet Štilić? U derbijima ima jednu pobjedu i 100 posto procenat uspješnosti

Jučerašnja sjednica Upravnog odbora Željezničara iznjedrila je između ostaloga Milomiru Odoviću novog pomoćnika.

To će umjesto dosadašnjeg Zajka Zebe, koji je ulogu preuzeo iskočivši direktno iz kopački, što je neuobičajeno u svijetu fudbala (bez da je vodio barem pjetliće), biti Ismet Štilić koji nema mrlje u karijeri, kako igračkoj tako i trenerskoj.

Čovjek koji je krajem 80-tih nastupao za prvi tim, već petnaestak godina radi u omladinskoj školi i vjerovatno je duže tamo od 90 posto svih živućih aktuelnih uposlenika kluba. Trenirao je i vodio razne generacije mladih Željinih fudbalera, bio koordinator, vršilac dužnosti šefa omladinske škole...

Štilić, inače samozatajan i nekonfliktan, bio je u žiži šireg interesovanja dva puta. Prvo kada mu je sin trebao zaigrati za prvi tim, pa ga kao i većinu mladih igrača s prelaska iz juniora u seniore s početka nije išlo. Tada se promptno iskopalo kako "malog guraju zbog oca".

A taj mali ustvari je bio jedan od rijetkih kojeg je otac mogao gurati, ali nije, jer nije bilo potrebe (za razliku od desetina čiji su roditelji plaćali čak i molere trenerima da bi im propali talenti igrali).

Šta će gurati iko nekoga koji poput Edina Džeke postiže 60 golova u prvenstvu za omladince, s tom iznimkom da je Semir veznjak, a Edin napadač. Takav učinak od 50-60 golova poslije je imao još Armin Hodžić i to su vjerovatno tri najtalentovanija igrača od rata što su trčkarala šljakom, dok ne napraviše platičnu travu.

To kada se ispotavilo da Semir nije tu ni zbog čega drugog osim zbog talenta bila je prva Ismetova životna i profesionalna pobjeda.

Drugu je izvojevao kada je trenersku palicu Želje 2004. iznebuha preuzeo "profesor fizičkog" Jiri Plisek koji će ostati upamćen po tome što je kumovao da Džeko postane najveća legenda svih vremena BiH. Plisek - Europljanin, dakle, i intelektualac - od svih potencijalnih pomoćnika na lageru izabrao je upravo Štilića. Valjda zbog uljudnosti, karaktera, manira... ljudskih karakteristika.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ima još jednu vrijednu pobjedu Ismet, što ga dovodi na stopostotan procenat uspješnosti u gradskim derbijima, ali pošto je o sebi pri sebi čovjek, ne buni se i ne sikće kada tu trenersku pobjedu pripisuju Almiru Memiću više nego njemu. Dobio je Plisek otkaz, a klupu preuzela dva pomoćnika od kojih je jedan Pliseku bio prvi. Igrao se derbi na Koševu, bez navijača Željezničara zbog visokih cijena ulaznica.

Najupečatljiviji momenat desio se kada je Kajtaz iz slobodnjaka zabio za konačnih 1:0, a onda s dva palca i kažišprsta "napravio" Stari most. Niko tada nije očekivao da Željo može dobiti ikoga, jer je kriza bila veća nego danas, ali eto, u derbiju nikada ne znaš.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bebi
Zelji samo jos Bog moze pomoci da u ovoj sezoni icemu se nada; ljudski napori nemaju smisla ... no hard feelings
8 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi