Kodro: Bio sam loš učenik, samo me fudbal zanimao

Zanimljiv intervju bh. trenera

Kodro: Bio sam loš učenik, samo me fudbal zanimao

Mediji u Švicarskoj s velikim zanimanjem prate rad Mehe Kodre u drugoligašu Servetteu. Za kratko vrijeme Kodro je preporodio Servette i u ovoj sezoni ima za cilj da izbori plasman u elitni rang, a ukoliko mu to pođe za rukom, bez ikakve sumnje će steći status besmrtnosti među navijačima ovog tima koji je u prošlosti čak 17 puta bio prvak. 

Za tamošnji portal tdg.ch bivši selektor BiH je govorio o mnogim stvarima, počevši od danima iz djetinstva do toga kako izgleda njegov život u Ženevi. 

"Uvijek sam maštao da budem fudbaler. Kada sam imao dvanaest godina, neko me je pitao šta će biti sa mnom ako to ne uspijem. Pogledao sam tu osobu u oči i odgovorio da nema razloga da u to ne vjerujem, jer je to moj san. Imao sam i drugih strasti u životu, no u fudbalu sam se jedino vidio."

Dotakao se Kodro i rodnog Mostara. 

"Dolazim iz ulice u kojoj smo kao dječaci igrali bosi. Lideri su bili oni koji su pobjeđivali, a svi su to željeli. Mostar je mjesto u kojem, ako želite da ste cijenjeni, morate igrati fudbal. Priznajem da u mladosti nisam bio dobar učenik, bio sam buntovnik, koji je od malena znao da će biti fudbaler."

Za fudbal se, kako je rekao, počeo interesovati kada je imao sedam godina. 

"Bilo je to davne 1974. godine. Sjećam se finala Svjetskog prvenstva između Njemačke i Holandije. Tog dana, svidio mi se Johan Cruyff koji me je dvadeset godina kasnije pozvao da dođem kod njega u Barcelonu. On je bio moj idol, baš kao i Vahid Halilhodžić, koji je legenda Veleža."

Svojim životom je zadovoljan. Da ima mogućnost nešto da promijeni, ne bi je iskoristio. 

"Ništa. Sve što se desilo, nisam mogao da izbjegnem. To mi je omogućilo da budem jači, da ispravim svoje greške... Moj život je doživotno učenje." 

Na pitanje s kojom bi osobom želio podijeliti dobar obrok ili lijepo veče, odgovorio je:

"Sa osobama koje žele pomoći ovom svijetu, poput Baracka Obame, Angele Merkel ili sadašnjeg pape. Cijenim način na koji se izražavaju. Interesantan je i Claudio Naranjo, jedan od osnivača pokreta za razvoj ljudskog potencijala." 

Ne krije da se od fudbala voli ponekad isključiti. 

"Volim fudbal, ali mi nije opsesija. Volim nekad da se isključim. Pošto moja porodica nije sa mnom u Ženevi, hranim se u restoranima, uživam u čitanju i šetanju. Također, sanjam o penjanju na Mont Blanc."

Da li ste lagali tokom ovog intervjua?

"Nisam sve rekao, ali nisam lagao", kazao je kroz smijeh Kodro na kraju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi