Mađarska je "fudbalska Meka" za bh. igrače: Desetorica u eliti, ozbiljne uloge za mnoge od njih

Dobre igre

Mađarska je "fudbalska Meka" za bh. igrače: Desetorica u eliti, ozbiljne uloge za mnoge od njih

A. Beganović

Proteklog vikenda okončan je jesenji dio sezone u Mađarskoj, zemlji u kojoj fudbalki hljeb zarađuje čak deset bosanskohercegovačkih fudbalera.

Elitni rang mađarskog fudbala zapravo je "fudbalska Meka" za bosanskohercegovačke fudbalere, a od njih deset većina ima zapažene uloge u svojim klubovima . Najviše bosanskoherceovačkih fudbalera nastupa u redovima aktulenog prvaka i trenutno prvoplasirane ekipe Ferencvaroša.

Eldar Čivić i Adnan Kovačević su dio odbrane aktuelnog lidera mađarskog prvenstva. Prvi je od ukupno 16 prvenstvenih imao minutažu na 10, a drugi na devet utakmica. U veznom redu Ferencvaroša igraju i Stjepan Lončar, te Muhamed Bešić. Lončar je imao priliku igrati na devet prvenstvenih mečeva, postigao je i jedan pogodak, dok je Bešić minutažu imao na 11 utakmica.

Kao drugoplasirana ekipa prvenstva na odmor je otišla Kisvarda, koja je ujedno i najprijatnije iznenađenje prvog dijela sezone. A, za fenomenalne partije ovog kluba jedan od najzaslužniji je i nekdašnji fudbaler Slobode, Sarajeva, Čelika i Zrinjskog, Jasmin Mešanović.

Iskusni bosanskohercegovački ofanzivni fudbaler u Kisvardu je stigao na mala vrata, nakon poprilično razočaravajuće avanture u Sarajevu, no za kratko vrijeme "kupio" je strukui navijače ovog kluba, ali i novinare koji prate mađarsko prvenstvo. Mešanović je odigrao svih 17 utakmica, a sa šest pogodaka je i najbolji strijelac tima.

Sa šest bodova manje od vodećeg Ferencvaroša i kao četvrtoplasirani tim na odmor je otišao MOL Fehervar, čije boje brani nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Kenan Kodro. Njegov dolazak u Mađarsku ispostavio se kao pun pogodak, a u 11 odigranih mečeva Kodro je postigao devet pogodaka.

Prvi je strijelac svog tima i treći prvenstva, a na njegove sjajne igre sasvim sigurno da pažnju mora obratiti i selektor našeg nacionalnog tima Ivaylo Petev.

Petoplasirana ekipa prvog dijela sezone mađarskog prvenstva je Zalaegerszeg, a boje ovok kluba brani nekadašnji veznjak Sarajeva, Emir Halilović. On je standardan u veznom redu, odigrao je 16 utakmica, a uspio je postići i jedan pogodak.

Mjesto ispod Zalaegerszega na tabeli se nalazi Mezokovsed u ćijim redovima nastupaju dvojica bosanskohercegovačkih fudbalera i važne su karike ovog tima. U veznom redu igra nekadašnji fudbaler Radnika iz Bijeljine Dino Beširović, dok je u napadu nekadašnji fudbaler Čelika, Marin Jurina. Prvi je odigrao 13 utakmica i postigao je dva pogotka, dok je drugi nastupao na 17 mečeva i uspio je postići četiri pogotka.

U redovima jednog od najpopularnijih, ako ne i najpopularnijem mađarskom klubu, MTK iz Budimpešte igra i mladi reprezentativac naše zemlje, Andrija Drljo. Devetnaestogodišnji ofanzivni fudbaler imao je minutažu na četiri meča, a još uvijek čeka svoj prvi pogodak u A timu ovog kluba. MTK je na pauzu otišao sa pretposljednjeg 11. mjesta i do kraja sezone će voditi grčevitu borbu za ostanak u eliti.

Top Komentari

19211921
Sto znaci da je nivo bh pl sa dobrim terenima
4 0
karlhajncbrazzzo
Ko nema gdje može u Mađarsku.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi