Koga će odabrati Martin Odegaard?

Real Madrid, Barcelona, Bayern Minhen, Manchester United...

Koga će odabrati Martin Odegaard?

Real Madrid, Liverpool, Bayern Minhen, Barcelona... Evropski klupski velikani žele u svojim redovima vidjeti jednog od najtalentovanijih mladih fudbalera na svijetu. 

Posljednja dva mjeseca Martin Odegaard i njegov otac Hans Erik proveli su u obilasku ovih velikana evropskog klupskog fudbala. Sada je došao red na Manchester, gdje će njih dvojica biti gosti dva kluba iz ovog grada, Uniteda i Cityja. 

"Ne postoji niti jedan igrač na svijetu koji je obišao toliko klubova kao Martin Odegaard. On ima zlatnu priliku da odabere najbolju bazu u kojoj će razvijati svoj talenat," rekao je trener Rosenborga, Kare Ingebrigtsen koji je nosio dres Građana. 

Sa njim se slaže i njegov trener u Stromsgodsetu, David Nielsen, koji je i sam posjetio kamp Manchester Cityja prije Božića. "On ima 16 godina i ima priliku da putuje i upoznaje najveće svjetske klubove. Takvu mogućnost vjerovatno više nikada u svojoj karijeri neće dobiiti. Mislim da je lijepo što mu se pružila ta prilika. Dobio sam i sam priliku da posjetim klubove poput Manchester Cityja i Bayer Leverkusena," rekao je Nielsen. 

Manchester City i Stromsgodset imaju saradnju, ali to Građanima po svemu sudeći neće donijeti prednost u pregovorima sa Odegaardom. 

"Ne možemo kontorlisati igrača. Kada je saradnja uspostavljena niko nije ni mislio da će on odmah postati njihov igrač," smatra Nielsen. 

Postoje i oni koji misle da Odegaard treba ostati u Norveškoj i tu se razvijati kao fudbaler. Jedan od njih je i bivši trener Rosenborga, legendarni Nils Arne Eggen. 

"On se razvija jednako dobro u Norveškoj baš kao što bi to radio i u Manchesteru, ili nekom drugom klubu. Martin je veliki talenat, ali još uvijek nije izgrađen kao fudbaler. Mi ako želimo da naša liga napreduje, najveće talente poput Martina moramo duže zadržati," smatra Eggen. 

Kare Ingebrigtsen smatra kako mladi fudbaler ne bi trebao izboriti Englesku kao narednu destinaciju. Prednost daje minhenskom Bayernu, Barceloni i Real Madridu. 

"Ako uzmemo u obzir kakve utakmice igraju klubovi iz Manchestera, onda smatram da još uvijek nije spreman za Englesku. Ja bih izabrao Bayern Minhen da sam na njegovom mjestu. Oni pobjeđuju u skoro svim utakmicama i tu će dobiti priliku za igru. Isto važi i za Barcelonu, te Real Madrid. Ipak Martinova porodica će donijeti najbolju odluku," riječi su Ingebrigtsena. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.