Koja liga je najstarija, a koja u prosjeku najmlađa? Rekorderi stanuju u susjedstvu i na Kipru!
Istraživanje CIES-a obuhvatilo je 31 evropsku ligu koje se u ovom trenutku smatraju najboljim u Evropi. Tako Premijer liga BiH nije bila obuhvaćena ovim istraživanjem (Foto: EPA)

Koja liga je najstarija, a koja u prosjeku najmlađa? Rekorderi stanuju u susjedstvu i na Kipru!

Najstarija liga u Evropi (Superliga Turske)

M. Šljivak

Centar za sportska istraživanja (CIES) obavio je zanimljivo istraživanje u 31 najboljoj evropskoj ligi. Odlučili su se "povaditi" podatke koji su to najstariji i najmlađi klubovi najboljih liga Evrope, a podaci koje su dobili će vas potpuno iznenaditi.

Turska Superliga drži status najstarije u Evropi. Prosjek godina turskih klubova je čak 29 i oni su na vrhu ove liste. Najstariji tim u prosjeku je Bešiktaš (30.91), a iza su Ankaragucu (30.44) i Bašakšehir (30.02). Iza Turske su smještene Mađarska (27.75), Grčka (27.64), Rusija (27.97)...

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi