Koji klub ima najveću prosječnu posjećenost u proteklih pet godina?
Navijači Borussije iz Dortmunda važe za jedne od najboljih u svijetu fudbala. Nije nikakvo čudo što njihov tim ima najveću prosječnu posjetu u svijetu fudbala (Foto: EPA)

Interesantno istraživanje

Koji klub ima najveću prosječnu posjećenost u proteklih pet godina?

M. Šljivak

Navijači su sastavni dio fudbala i bez njih najvažnija sporedna stvar ne bi bila ista.

Iako i oni česti znaju bespotrebno napraviti probleme svom klubu, svaki tim koji ima ogromnu podršku sa tribina, daje na terenu mnogo više od 100 posto.

Ako ste se eventualno pitali čiji navijači najviše dolaze na utakmice, sada ste dobili i odgovor na to pitanje. To su navijači Borussije iz Dortmunda.

Prema istraživanjima ekipa Borussije iz Dortmunda ima najveću prosječnu posjećenost po utakmici u posljednjih pet godina, a u obzir su ušle sezone koje su se igrale između 2013. i 2018. godine.

Tako je velikana iz Dortmunda prosječno pu utakmici gledalo čak 80.230 ljudi. Oni su jedini tim koji ima prosjek posjete od preko 80.000 ljudi, a iza njih su sve sami velikani evropskog fudbala.

Na drugom mjestu se našao Manchester United. Iako na Old Traffordu već godinama ne cvjetaju ruže Crvenim đavolima, utakmice ovog kluba prosječno gleda 75.218 ljudi.

Iza Manchester Uniteda smještena je ekipa Barcelone. Katalonce uvijek mnogo više privlače velike utakmice. Zato je brojka od 74.876 prosječnih gledalaca manja od očekivane, a razlog tome su određeni mečevi u prvenstvu u kojima je Nou Camp poprilično prazan.

Četvrto mjesto po ukupnoj posjećenosti zauzima minhenski Bayern. Na Allianz Areni po utakmici prosječno dolazi 73.781 gledalac, a nema dileme da bi posjeta bila i veća da na ovaj stadion može stati više gledalaca.

Među najposjećenih pet je još Real Madrid. Kraljeve po utakmici prati 69.822 gledaoca, ali i to je poprilično razočaravajuća cifra kada se zna da je Real proteklih pet godina bio itekako dominantan, posebno u evropskim takmičenjima.

Evropska takmičenja se nisu ubrajala u ovo istraživanje i tabela je sastavljena samo od prosječne posjete na prvenstvenim utakmicama. Ovako izgleda tabela najposječenijih ekipa u evropskom fudbalu u proteklih pet godina.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

eye of the tiger
Njemci dominiraju. Drugoligas Keln posjeceniji od takozvanog "never walk alone" Liverpoola.
3 2
eye of the tiger
Njemci dominiraju. Drugoligas Keln posjeceniji od takozvanog "never walk alone" Liverpoola.
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti