Koji klubovi će igrati na klupskom prvenstvu svijeta?
Foto: EPA

Evropa će imati 12 predstavnika

Koji klubovi će igrati na klupskom prvenstvu svijeta?

M. Šljivak

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) od 2021. godine pokreće novo takmičenje u kojem će se 24 kluba boriti za titulu klupskog prvaka svijeta.

Neimenovani investitori ponudili su FIFA-i ogroman novac za pokretanje ovog takmičenja, a to je svjetska kuća fudbala na čelu sa predsjednikom Giannijem Infantinom i prihvatila, te su već obavljeni pregovori sa timovima iz Evrope koji bi nastupili u ovom takmičenju.

Većina klubova će rado pristati da igra ovo takmičenje koje će se održavati svake dvije godine, a nagradni fond će iznositi više od 100 miliona eura, što je svakako veoma privlačna cifra.

Već se zna koji će timovi i nastupiti. Deset imena iz Evrope je poznato, a to su Juventus, Barcelona, Real Madrid, PSG, Manchester United, Ajax, Inter, Milan, Liverpool i Bayern.

Još dva evropska tima će biti priključena ovim ekipama. Za preostala dva mjesta boriće se Manchester City, Chelsea, Atletico Madrid, Benfica, Porto i Borussija iz Dortmunda.

Pored evropskih timova na prvom turniru će učestvovati i četiri velikana iz Južne Amerike. To su argentinski River Plate i Boca Juniors, te urugvajski Penarol i Nacional Montevideo.

Klubovi iz Južne Amerike mogli bi dobiti i još jedno mjesto. Vjerovatni prvak Copa Libertadores bi se za mjesto na turniru borio protiv tima iz Okeanije, koja će također imati jednog direktnog učesnika turnira.

Tu će također biti i po dva tima iz Afrike, Azije i Sjeverne Amerike, vjerovatno prvaci i viceprvaci kontinenata ili timovi koji su kroz historiju najuspješniji, barem na uvodnom izdanju takmičenja.

Izvjesno je da nas čeka spektakularno takmičenje koje će sasvim sigurno privući publiku, ali i ogromne investicije koje u FIFA-i jedva čekaju.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

foco
koje ti nebuloze pises.nisi ti normalanb pa dva kluba dolaze iz brazila idiote..nije united nego je city u prednosti,nije milan nego napoli. i da ti jos ne nabrajam ,ajax je otpao godinama nista nemaju.da skratim ne siri dezinformacije ovo je ozbiljan portal.nepravi od njega cirkus.lijep pozz
6 1
Novak Profilćić
nema ni želje niti sarajeva. ;)
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi