Koji klubovi u Evropi su u najboljoj, a koji u najgoroj formi?
Guardiolin City među najefikasnijim ekipama u tekućoj sezoni. (Foto: EPA)

U posljednjih šest susreta

Koji klubovi u Evropi su u najboljoj, a koji u najgoroj formi?

Edmir Škorić

Zakuhava se polako u prvenstvima širom Evrope, mada još puno ima da se igra prije nego saznamo prvake u raznim zemljama.

Kada bi se sada prvenstva završila, Inter, Manchestser City, PSG, Bayern i Barcelona bili bi prvaci u ligama petica. Neki klubovi dominiraju, drugi opet ulete u krizu, pa se tako desi da PSG kiksa poslije dugo vremena i izgubi od Strasbourga.

Također, dosta je evropskih ekipa koje su zaista dominantne u svojim ligama. Znate li koji timovi su trenutno u najboljoj formi? Stranica whoscored.com u obzir je uzela samo posljednjih šest mečeva.

Holandski AZ Alkmaar ima šest vezanih pobjeda u tom periodu i gol-razliku 13:3, danski Brondby je također uvezao šest pobjeda i ima 15:5 gol razliku, PSV je isto u seriji od šest pobjeda, baš kao i Manchester City u Engleskoj.

Po pet pobjeda i remi u posljednjih šest susreta ostvarili su Liverpool, Crvena zvezda, Braga, AIK, Salzburg, Inter, Plzen, Changchun, Anderlecht, Chelsea, Cadiz, Midtylland, Lokomotiv Moskva, Roma, CSKA Sofija i Ankaragucu. U istom ritmu je i sarajevski Željezničar, koji se nalazi u sjajnoj formi.

Klubovi s najgorom formom? Ne, nije Benevento. Grčki Platanias i turski Karabukspor su u zadnjih šest mečeva upisali po šest poraza, pa slijede Estoril, Metz, SKA, Javor, Liaoning, Newcastle, Brechin, Benevento i Swansea koji su osvojili po bod u zadnjih šest susreta u prvenstvima.

Najduži niz nepobjedivosti trenutno ima CSKA Sofija (17), Partizan, Plzen po 16, Celtic, Inter i Manchester City po 15 mečeva u nizu nisu poraženi. Španski drugoligaš Cadiz zanimljivo već šest susreta zaredom nije primio gol, Cluj i Levski Sofija su sačuvali mrežu na pet mečeva.

Gledajući sve parametre, ove sezone najgori evropski timovi su Benevento koji ima samo bod u Seriji A, potom škotski Brechin, njemački Koeln, bugarska Bistritsa, francuski klubovi Metz i Tours. Najbolja izdanja statistički gledano imaju u svojim prvenstvima Plzen, Manchester City, PSV, Zvezda, Inter, Barca, PSG, Porto, Napoli i Sporting.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi