Koliko će Manchester United izgubiti novca jer ne ide u Ligu prvaka?
Foto: EPA

Kesa na Old Traffordu se neće napuniti

Koliko će Manchester United izgubiti novca jer ne ide u Ligu prvaka?

S. Bošković

Fudbaleri Manchester Uniteda danas su remizirali s Huddersfieldom rezultatom 1:1, te tako ostali bez plasmana u Ligu prvaka naredne sezone.

Neigranje Lige prvaka bit će veliki udar na ugled kluba s Old Trafforda.

Osim toga, Manchester United ostati će bez velikog novca koji donosi igranje u Ligi prvaka.

United će ostati bez više od 15 miliona eura koji se dodjeljuju za sami nastup u grupnoj fazi evropskog elitnog klupskog takmičenja. S obzirom na to da UEFA nagrađuje svaku pobjedu u grupnoj fazi s 2.7 miliona eura, a remi donosi 900.000 eura, to će značiti da će tim s Old Trafforda pretrpiti još veće gubitke. 

Prolazak grupe Unitedu bi donio 9.5 miliona funti, a četvrtfinale milion više. Potencijalo polufinale napunilo bi kasu Uniteda za još 12 miliona, dok bi finalom inkasirali 15 miliona funti. Ali zbog propuštanje Lige prvaka, ništa od toga neće biti u kasi Uniteda. 

No, to nije sve. UEFA također klubovima naknadno daje novac od TV prava i dijeli ih po nekoliko faktora.

Prvi od njih je zarada od prodaje TV prava, drugi je broj klubova iz neke države koja učestvuju u Ligi prvaka, pozicije u prvenstvu s koje su se kvalificirali u Ligu prvaka, te samog performansa u istoj. Naravno, veliki faktor je i sama kvaliteta lige iz kojeg klub dolazi u Ligu prvaka.

Primjera radi, prošlogodišnji osvajač Lige prvaka Real Madrid od TV prava je zaradio 35.3 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Istina je da udio novca od marketinga Lige prvaka nikad nije isti i zavisi od mnogo faktora, ali klub kao Manchester United bi vjerovatno na kraju sezone mogao inkasirati oko 20-25 miliona eura od ove raspodjele.

U najgorem slučaju i sa svim porazima Manchester United bi naredne sezone od Lige prvaka zaradio minimalno između 35-40 miliona eura. Naravno, vrijedi uzeti u obzir činjenicu da UEFA svake sezone povećeva svoje nagradne fondove, te da će United neigranjem u Ligi prvaka izgubiti veliku količinu novca.

Naravno, vrijedi uzeti i obzir da igranje Lige prvaka nosi i određeni prestiž, te da igrači pri odabiri budućeg kluba često gledaju da li taj tim nastupa u istoimenom takmičenju, a s obzirom na to da je United pred remontom čitave ekipe mogli bi doći do određenih problema pri slaganju kockica za narednu sezonu. 

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti