Koliko će zaraditi Juventus, a koliko Barcelona ako pobjedi u finalu?

Italijani zarađuju više čak i porazom

Koliko će zaraditi Juventus, a koliko Barcelona ako pobjedi u finalu?

M. Skaka

UEFA Liga prvaka daje veoma izdašne nagrade za klubove koji učestvuju, ali nemaju svi klubovi priliku zaraditi istu svotu čak i ako osvoje titulu prvaka.

Ukupan nagradni fond u seoni 2014/2015 je oko 1 milijadu eura koje će između sebe podijeliti 32 kluba koja su ušla u završnicu kao i oni koji su ispali u kvalifikacijskim rundama. Od toga, prvaku pripada između 50 i 75 miliona eura i to u zavisnosti od njegovog učinka u grupnoj fazi, ali posebno od države iz koje klub dolazi.

Skoro polovinu nagradnog fonda koji odlazi prvaku čini tzv. “Money Pool” čiji iznos zavisi od broja timova iz te države i vrijednosti tržišta u datoj državi. To je u stvari 75% od ukupnog novca koji UEFA zarađuje prodajom TV prava i sponzorskih ugovora. Radi se o nekih 530 miliona eura koje između sebe dijele klubovi koji učestvuju u Ligi prvaka.

Međutim, to ne znači da Ligi prvaka svi timovi vrijede isto. Timovi koji dolaze iz četiri najvrijednije evropske lige zarađuju daleko više od onih iz siromašnijih liga. Osvoji li nekim čudom na primjer FK Sarajevo Ligu prvaka naredne godine, opet neće zaraditi onoliko koliko zarađuju Bayern ili Real Madrid.

Osim vrijednosti tržišta, veoma bitan je i broj klubova koji u Ligu prvaka idu sa tog tržišta. Tako su u prošloj sezoni iz Španije igrali  Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid i Real Sociedad i ukupni “Market Pool” dijelio se između četiri kluba. Barcelona je dobila 21 milion eura, Real Madrid 20 miliona, Atletico 17 miliona, a Real Sociedad 8,5 miliona od “Market Poola”. S druge strane Paris Saint Germain dobio je velikih 33 miliona eura jer je iz Francuske igrao samo još Marseille.

Upravo zbog toga, ove godine Juventus dobija višpe od 27 miliona eura na ime “Market Poola”, dok Barcelonu spada “samo” 20,5 miliona.

Tako će u slučaju da osvoji ligu prvaka Barcelona zaraditi ukupno 57,9 miliona eura, a 53,9 miliona u slučaju da večeras pretrpi poraz. Dobije li večerašnju utakmicu Juventus, Italijani će inkasirati ukupno 62 miliona eura, a u slučaju poraza 58 miliona. 

Kako god večerašnja utakmica završila, finansijski gledano Juventus je već ispred Barcelone.

U sezoni 2015/16 nagradni fond dodatno raste

Iako se i ovi iznosi čine nevjerovatnim, UEFA je već objavila značajan rast nagradnog fonda u narednoj sezoni. Tako će iznos koji je samim učešćem garantovan svakom klubu porasti za čak 50%. U aktuelnoj sezoni klubovi su samo za učešće u grupnoj fazi dobijali po 8,6 miliona eura, dok će već u narednoj sezoni taj iznos porasti na 12 miliona.

Također, za 50% će narasti i bonus koji klubovi dobijaju za svaku pobjedu u grupnoj fazi, pa će se pobjeda sada slaviti sa 1,5 miliona eura, a plasman u zavrpnicu za 16 timova u narednoj sezoni donosiće 5,5 miliona eura umjesto 3,5 miliona.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Rast će i premije za plasman u četvrtfinale, finale, kao i za prvaka, a što je još važnije i novac koji se dobija iz “Market Poola”. Sve u svemu, za sezonu 2015/2016 osvajač UEFA Lige prvaka mogao bi inkasirati nevjerovatnih 100 miliona eura.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.