Koliko mogu Grci bez Thea?

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

Koliko mogu Grci bez Thea?

Košarkaška reprezentacija Grčke važi za jednu od najuspješnijih košarkaških selekcija svih vremena.

Grci na svako veliko košarkaško takmičenje dolaze sa ulogom favorita, a očekivanja od njih uvijek su na najvišem mogućem nivou. Grčka u svojoj riznici trofeja ima dva naslova evropskih prvaka (1987. i 2005). Aktuelni su viceprvaci svijeta, a na Eurobasketu 2009. godine su bili bronzani.

Kao i na svakom evropskom i svjetskom prvenetsvu, tako i u Tursku Grci dolaze sa strašnim sastavom, sastavljenim uglavnom od igrača Panathinaikosa i Olympiacosa. Tu svakako vrijedi izdvojiti i Baby Shaqa, robusnog centra Maccabi Tel Aviva Sofoklisa Schortsanitisa. Tu su standardni Bourousis, Zizis, Spanoulis i Fotsis. Grčka će se u odbrani najviše oslanjati na najboljeg evropskog odbrambenog igrača Dimitrisa Diamantidisa.

U Turskoj su se našli u relativno laganoj grupi. Najveći konkurenti za prvo mjesto će im biti domaćini i ljuti rivali Turci, te nepredvidivi Rusi i Portorikanci. Od Kineza je teško za očekivati da naprave neki značajniji rezultat, iako bi Kinezi svakako mogli nekom od favorita pomrsiti račune. Preostala reprezentacija u ovoj grupi je Obala Slonovače, koja teško može i do jedne pobjede.

Međutim, veliki hendikep za Grčku svakako predstavlja neigranje prvog playmakera i sigurno najboljeg košarkaša te selekcije, Theodorasa Papaloukasa, koji je odlučio propustiti Svjetsko prvenstvo zbog toga jer mu je potreban duži odmor.

Sastav Grčke za Mundobasket

Kostas Vasileiadis (Bilbao Berri)
Ioannis Bourousis (Olympiacos)
Nikos Zisis (Montepaschi)
Vassilis Spanoulis (Olympiacos)
Nikos Kalathis (Panathinaikos)
Antonis Fotsis (Panathinaikos)
Georgios Printezis (Unicaja Malaga)
Stratos Perperoglou (Panathinaikos)
Kostas Tsartsaris (Panathinaikos)
Dimitris Diamantidis (    Panathinaikos)
Ian Vougioukas (Panathinaikos)
Sofoklis Schortsanitis (Maccabi Tel Aviv)
Kostas Papanikolaou (Olympiacos)
Nikos Pappas (Colossus Rhodes)
Kostas Kaimakoglou (Panathinaikos)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.