Koliko može Domenechova Francuska?

Predstavljamo učesnike SP-a

Koliko može Domenechova Francuska?

Mnogi se slažu u jednom. Ako će neko od favorita razočarati i ispasti u prvom krugu to će onda biti Francuska, koju je Raymond Domenech unazadio dvije decenije.

Sve ono što su Jacquet, Lemer, Santini radili zadnjih 15 godina, ovaj, nekad prosječni bek, upropastio je. Istina, Francuska je pod vodstvom ovog kralja destrukcije došla u finale prije četiri godine, ali se to navijačima Trikolora nije dopalo. Nije im se dopao način nakoji je Domenech to ostvario.

Od reptezentacije koja je igrala sjajan napadački nogomet, napravio je reprezentaciju koja bolje igra odbranu od Italije od prije dvadeset godina. Iako ima veliki izbor sjajnih ofanzivaca Domenech često luta s pozivanjem novih igrača i eksperimentima koje mu u Francuskoj niko ne odobrava.

Sigurno ne postoji čovjek u današnjem nogometu koji ej doživio više ritika a da se duže zadržao na klupi. Najnovijim potezom Domenech je navukao još veći bijes na sebe. U reprezentaciju za SP nije uvrstio  niti jednog igrača porijeklom iz Sjeverne Afrike, što je izazvalo velike proteste među muslimanima u Francuskoj koji mu ne mogu oprostiti što u Africi nećemo gledati Benzemu, Ben Arfu, Nasrija, Ramija...

Pred početak prvenstva se Domenech suočio i spovredom Lassane Diarre, jednog od ključnih igrača u kvalifikacijama koje su jedva prošli, rukom Thierryja Henryja u baražu protiv Irske. Navijači Francuske se uzdaju u Riberyja i Maloudu, koji je imao oldičnu sezonu, te Gourcuffa, koji je postao jedan od najboljih francuskih igrača.

Galski pijetlovi se nalaze u grupi sa Urugvajem, Meksikom i Južnom Afrikom i zbog jačine grupe mnogi su skloni reći kako bi Francuska već u prvom krugu mogla ispasti, baše kao što je ispala prije osam godina u Koreji i Japanu kada je došla kao svjetski prvak i jedan od favorita za odbranu naslova.

Igrački kadar Francuske:

Golmani: Hugo Lloris (Lyon), Steve Mandanda (Marseille), Cedric Carrasso (Bordeaux)
Odbrana: William Gallas (Arsenal/ENG), Eric Abidal (Barcelona/ESP), Bakary Sagna (Arsenal/ENG), Patrice Evra (Manchester United/ENG), Gael Clichy (Arsenal/ENG), Marc Planus (Bordeaux), Anthony Reveillere (Lyon), Sebastien Squillaci (Sevilla/ESP)
Sredina: Abou Diaby (Arsenal/ENG), Alou Diarra (Bordeaux), Yoann Gourcuff (Bordeaux), Florent Malouda (Chelsea/ENG), Jeremy Toulalan (Lyon)
Napad: Nicolas Anelka (Chelsea/ENG), Djibril Cisse (Panathinaikos/GRE), Andre-Pierre Gignac (Toulouse), Sidney Govou (Lyon), Thierry Henry (Barcelona/ESP), Franck Ribery (Bayern Munich/GER), Mathieu Valbuena (Marseille)

Lična karta Francuske:
Savez osnovan: 1919.
Član FIFA-e: 1904.
Predsjednik: Jean-Pierre Escalettes
Selektor: Raymond Domenech
FIFA ranking: 10.
Broj klubova: 20.062
Najviše nastupa: Lillian Thuram sa 142
Najbolji strijelac: Thierry Henry sa 51
Uspjesi: 12 nastupa na SP, prvaci 1998, 2 naslova Kupa Konfederacija, 2 puta prvaci Evrope
Glavni grad: Pariz
Broj stanovnika: 65 miliona

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.