Kolumbijci sa maksimalne tri pobjede u osmini finala
Foto: EPA.eu

Kolumbija - Japan 4:1

Kolumbijci sa maksimalne tri pobjede u osmini finala

Fudbalska reprezentacija Kolumbije visokom pobjedom od 4:1 deklasirala je selekciju Japana, pa će u osminu finala, gdje je čeka Urugvaj, sa maksimalnih devet bodova.

Fudbaleri Japana kojima je u ovom susretu igrala samo pobjeda ukoliko su željeli ugledati osminu finala, od samog početka utakmice krenuli su ofanzivno ka golu Kolumbijaca.

Nakon što je Honda u 6. minuti iz slobodnog udarca pogodio slobodni živi zid, tri minute kasnije Okubo je sebi napravio dobru priliku u ali je na kraju loše šutirao.

U 16. minuti usljedila je brza kontra Kolumbijaca, Konno je nespretno startovao na Ramosa, a glavni arbitar iz Portugala Pedro Proenca bez puno razmišljanja pokazao je na bijelu tačku. Siguran izvođač najstrožije kazne bio je fudbaler Fiorentine Juan Cuadrado.

Nekoliko minuta kasnije novu priliku da oproba svoj udarac imao je Honda, ali je lopta nakon udarca najboljeg fudbalera Japana završila u živom zidu Kolumbije. 

Kagawa je nakon dobrog prodora šutira u bliži ugao, ali je Ospina odlično reagovao i loptu izbacio u korner. 33. minut honda...

Keisuke Honda (Japan) je pucao iz slobodnog udarca na rubu šesnaesterca. Lopta je prošla malo pored desne stative. Kakva je to šansa bila! Lopta je otišla u gol-aut i Kolumbija će to izvesti.

U samom finišu prvog poluvremena Kolumbijci su mogli udvostručiti prednost. Ramos, nad koji je napravljena penal, odlično je prošao po desnoj strani, uputio je odličan prozemni centaršut na nekih 10-11 metara od gola, ali je Jackson Martinez očajnim udarcem loptu poslao pored gola Japana.

I ubrzo je stigla kazna. U posljednjim sekundama prvog poluvremena Okazaki je svojim pogotkom poravnao rezultat na 1:1, nakon što je nakon centaršuta Honde loptu glavom poslao u mrežu iza leđa golmana Kolumbije. Da je pogodio sa "zvukom sirene", košarkaškim žargonom rečeno, dokaz je i činjenica da je portugalski sudija odmah poslije gola svirao kraj.

Selektor Kolumbije u osminu finala želio je očito sa maksimalne tri pobjede, pa je u nastavku susreta u igru uveo Jamesa Rodrigueza. 

Igrala se deseta minuta drugog dijela igre kada je Rodriguez uradio ono zbog čega je ušao u igru, proigrao je Martineza, a ovaj se preciznim udarcem iskupio za promašaj iz finiša prvog poluvremena, te donio novo vodstvo reprezentaciji Kolumbije.

Uprkos negativnom rezultatu Japanci su nastavljali sa atacim ka golu Kolumbije, ali manjak kreacije u igri i nedostatak kvalitetnog završenog udarca bile su presudne činjenice zbog kojih Japanci nisu uspjeli ostvariti bolji rezultat u ovome susretu.

Ipak, do kraja meča Kolumbijci su uspjeli postići još dva gola. Prvo je James Rodriguez osam minuta prije kraja po drugi put sjajno proigrao Martineza koji pogađa za 3:1, da bi i sam Rodriguez u 90. minuti golom za 4:1 zapečatio sudbinu Japanaca.


Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti