Konačna blamaža Italije

Tri poraza u četiri susreta baraža

Konačna blamaža Italije

Iako je u grupi B baraža za plasman na Eurobasket sve već odavno bilo jasno, sinoć je odigrana i posljednja utakmica ove grupe, a kad sve sve zabere i oduzme tragičari baraža ipak nisu naši košarkaši, već Italijani koji su takmičenje okončali porazom od “velesile” Finske i ostali zakucani na dno tabele.

Italijani su jučer na domaćem terenu u susretu bez rezultatskog značaja izgubili od raspucanih Finaca rezultatom 95:89. Susret su obilježili Petteri Koponen na jednoj i Marco Belineli na drugoj strani, a obojica su ubacili po 26 poena uz 7, odnosno 6 skokova. Finci su do prednosti u ovom susretu došli u trećoj četvrtini i do kraja susreta nisu je ispuštali.

Za italijansku košarku, posljednje mjesto u grupnoj fazi baraža znak je konačnog kolapsa nekadašnje velike košarkaške nacije. Tri poraza u četiri utakmice pokazali su stvarnu snagu Italijana, a sada je jasno da je od reprezentacije koja je prije deset godina osvojila Eurobasket ostalo samo sjećanje. Istina, Azurima je nedostajao Danilo Galinari koji je nedavno imao opraciju, ali igrali su i Bargnani i Belineli, ali ništa nisu mogli napraviti.

“Atmosfera je krajnje negativna.”, rekao je Recalcati nakon posljednjeg u nizu poraza. “Ne toliko zbog poraza, već zbog načina na koji smo izgubili.”, dodao je on.

Italijanima sada ostaje da dobro razmisle o razlozima loše igre i strmglavog pada reprezentativne košarke. Narednu šansu da nešto naprave na internacionalnoj sceni imaće u kvalifikacijama za Eurobasket 2011 gdje ih u grupi A ponovo dočekuju Finci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti