"Korejski ratnici" za svaki respekt

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

"Korejski ratnici" za svaki respekt

Najbolja azijska selekcija posljednjih dvadesetak godina je, bez sumnje, Južna Koreja, koja i u Južnoj Africi ima najviše šansi da napravi rezultat vrijedan pažnje, a to je drugi krug.

Korejski ratnici su u posljednjih deset godina napredovali nevjerovatnom brzinom, a najzaslužniji za taj napredak je Guus Hiddink, koji je, prirodno brzim i upornim, Korejcima ugradio evropsku disciplinu i pobjedničke navike. Veliki broj korejskih igrača danas igra u evropskim klubovima, a jedina mana su im visina i snaga, koja posebno dođe do izražaja u duelu sa evropskim selekcijama.

Azijske selekcije, posebno one sa Dalekog istoka, imaju taj hendikep, ali to je nešto što im je prioroda uskratila i ne mogu taj segment popraviti. Sve ostalo, sve što su mogli usvojiti kako bi bili na nivou Evropljana i Južnoamerikanaca, usvojili su bez problema.

Huh Jung Moo je selektor Koreje, koji je nakon odlaska Hiddinka i Advocata preuzeo klupu nacionalnog tima. Bilo je mnogo skeptika koji nisu imali povjerenja u njega, ali ih je brzo uvjerio da nisu u pravu. U korejskim medijima ga zovu „Spužva“, jer je radio sa starijim trenerima i od svakog upijao korisne poteze, a smatraju ga i azijskim Mourinhom, jer je i on počeo kao prevoditelj u jednom seulskom klubu.

Moo igra sistemom 4-4-2 s akcentom na napad, a Koreja je jedna od posljednjih svjetskih selekcija koja igra sa klasičnim krilima. Po desnoj strani je neukrotivi Ji Sun Park iz Manchestera, dok je na lijevoj najkompletniji korejski igrač, Young Park Chu iz Monaca. Chu je zadužen za kreaciju igre, izvodi slobodnjake, kornere, sve se jednostavno vrti oko njega.

Između njih igraju Celticov Ki Sung Yong i Boltonov Lee Chung Yong, dok je prvi strijelac tima i udarna igla Koreje Lee Dong Gook, nekadašnji član Middlesborougha, a danas najbolji strijelac domaće lige u kojoj nosi dres Pohang Steelersa. Na golu je 37-godišnji Lee Woon Jae, jedan od onih koji je bio junak prvenstva prije osam godina kada su bili četvrti.

U ekipi su još Jung Hwan Ahn, onaj simpatični momak koji je prije osam godina izbacio Italiju, lijevi bok drži Lee Young Pyo, bivši član Tottenhama i PSV Eindhovena, desno je Du Ri Cha iz Freiburga, dok je srce odbrane Lee Jung Soo, 30-godišnjak koji sjajno čita igru i teško ga je preći. U grupi s Argentinom, Nigerijom i Grčkom Koreja ima šanse da prođe dalje.

Igrački kadar Južne Koreje:
Golmani: Kim Young-Kwang (Ulsan), Lee Woon-Jae (Suwon), Jung Sung-Ryong (Seongnam)
Odbrana: Kim Dong-Jin (Ulsan), Kim Hyung-Il (Pohang), Oh Beom-Seok (Ulsan), Lee Young-Pyo (Al Hilal, Saudi Arabia), Lee Jung-Soo (Kashima, Japan), Cha Doo-Ri (Freiburg, Germany) Cho Yong-Hyung (Jeju), Kang Min-Soo (Suwon)
Sredina: Ki Sung-Yong (Celtic, Scotland), Kim Bo-Kyung (Oita, Japan), Kim Nam-Il (Tomsk, Russia), Kim Jae-Sung (Pohang), Kim Jung-Woo (Gwangju), Lee Chung-Yong (Bolton, England), Park Ji-Sung (Manchester United, England)
Napad: Park Chu-Young (Monaco, France), Ahn Jung-Hwan (Dalian, China), Lee Seung-Ryul (Seoul), Yeom Ki-Hun (Suwon), Lee Dong-Gook (Jeonbuk).

Lična karta Južne Koreje:
Savez osnovan: 1933.
Član FIFA-e: 1948.
Predsjednik: Chung Jung Cho
Selektor: Huh Jung Moo
FIFA ranking: 47.
Broj klubova: 100
Najviše nastupa: Hong Myung Bo sa 136
Najbolji strijelac: Cha Bum Kun sa 55
Uspjesi: Sedam nastupa na SP, četvrto mjesto 2002, dva puta prvaci Azije
Glavni grad: Seul
Broj Stanovnika: 50 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti